Grote gebeurtenissen

Marco Tullio Giordana in 2004, in een interview met de Volkskrant.


V aak is La meglio gioventù, het tweedelige meesterwerk van Marco Tullio Giordana, vergeleken met Novecento, het eveneens tweedelige epos van Bernardo Bertolucci. Zoals Bertolucci de ontwikkelingen in Italië van 1900 tot 1945 probeerde te vangen in een film, zo beschrijft Giordano de geschiedenis van het land vanaf de jaren zestig. La meglio gioventù volgt de belangrijkste gebeurtenissen in de levens van de broers Carati, hun ouders, hun zussen en hun vrienden. Personages die steeds zijdelings betrokken zijn bij de grote gebeurtenissen van die tijd: van de overstroming van Florence in 1966 en het terrorisme van de Rode Brigades tot de maffia-aanslagen op Sicilië. U zult er wel wat bedrust voor moeten opgeven: Nederland 2 zendt vannacht beide delen na elkaar uit.


La meglio gioventù (Marco Tullio Giordana, 2003) Nederland 2, 23.20-05.15 uur.


Shane

(George Stevens, 1953) 'Shane is niet zomaar een revolverheld. Shane is een metafoor voor Jezus, op Amerikaanse leest geschoeid. Daarvoor krijgen we in deze film tal van verborgen aanwijzingen.' Dat zei Paul Verhoeven in zijn voormalige filmrubriek in deze krant over de klassieke western, waarin Van Heflin een stel rancheigenaren opport zich te verzetten tegen een rijke landopkoper. De strijd laait op en wordt beslecht door de ronddolende revolverheld Shane (Alan Ladd), die niet alleen de vrouwen van de strijdende partijen om zijn vinger windt, maar zich ook ontpopt als rolmodel van het leergierige jongetje Joey. Wanneer de lonesome ranger tijdens de aftiteling richting horizon vertrekt, schreeuwt hij het door velen tot klassiek filmcitaat bestempelde: 'Shane! Shane, kom terug!' Hopeloos sentimenteel, maar een voorbeeld voor vele generaties westerns die volgden. Samen met Giant en A Place Under the Sun Stevens' trilogie over de Amerikaanse Droom.


Arte, 13.50-15.45 uur.


Half Nelson

(Ryan Fleck, 2006) U kent ze wel, die hollywoodfilms waarin een idealistische leraar erin slaagt de levens van enkele kansarme leerlingen een positieve wending te geven, ondanks aanvankelijk verzet van het conservatieve schoolbestuur. Dat is niet hoe het in Half Nelson gaat - al is geschiedenisleraar Dan Dunne wel degelijk zo'n docent die liever inspireert dan instrueert. Dunne, een jonge blanke man, werkt in Brooklyn op een middelbare school vol zwarte leerlingen. Hij wil zijn leerlingen aanzetten tot originele gedachten en gebruikt daarvoor een mengelmoes van eigen en geleende ideeën over didactiek. Maar daar blijft het niet bij. Dunne (met veel toewijding gespeeld door Ryan Gosling) is een idealist, maar ook een aan crack verslaafde tobber die weinig illusies koestert over zijn eigen toekomst en die van de wereld.


Eén, 23.15-00.55 uur.


A Stranger Among Us

(Sidney Lumet, 1992) Uiteraard maakte wijlen Sidney Lumet, verantwoordelijk voor klassiekers als 12 Angry Men (1957) en Dog Day Afternoon (1975), ook weleens een thriller die de degelijkheid nooit ontsteeg. In A Stranger Among Us voert hij Melanie Griffith op als ervaren politieagente die op een moordzaak in de joodse diamantwereld in New York wordt gezet. Wanneer ze op een dood spoor terechtkomt, besluit ze te infiltreren in de strenge chassidische gemeenschap, waar ze verliefd wordt op de zoon van een rabbijn.


ZDF , 02.15-04.00 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden