Grote fondsen gaan pensioenen korten

Drie van de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland moeten volgend jaar de pensioenen verlagen, tenzij de economie zich dit jaar beter ontwikkelt dan verwacht.

AMSTERDAM/DEN HAAG - Het ABP heeft zijn deelnemers gewaarschuwd dat de pensioenen volgend jaar april mogelijk met 0,5 procent omlaag gaan. Het fonds voor ambtenaren en onderwijzers had in het derde kwartaal van 2011 een dekkingsgraad van 94 procent, terwijl die volgens zijn herstelplan 98,5 procent had moeten zijn. De pensioenkorting gaat in op 1 april 2013, tenzij de dekkingsgraad zich dit jaar spectaculair herstelt. Het grootste pensioenfonds van Nederland (2,8 miljoen deelnemers) zal volgend jaar mogelijk ook de pensioenpremies met 2 procentpunt verhogen.

De werknemers in de metaal- en elektrotechnische industrie wacht een nog bitterder pil. Hun pensioenfondsen PME en PMT staan er nog veel slechter voor dan het ABP. PMT kondigde gisteren aan dat het de pensioenrechten waarschijnlijk met 6 tot 7 procent moet afstempelen. PME noemde geen cijfer, maar liet wel weten dat de kans op een korting groot is. In het najaar vroeg PME zijn deelnemers nog rekening te houden met een korting van 9 procent en een premieverhoging van 22 procent.

De twee andere pensioenfondsen uit de topvijf, het gezondheidszorgfonds PFZW en het pensioenfonds voor de Bouw BPF Bouw zijn de dans net ontsprongen. Zij hoeven nu nog geen kortingsmaatregelen aan te kondigen, omdat hun dekkingsgraden net hoog genoeg zijn.

Ongeveer 125 van de ruim 400 Nederlandse pensioenfondsen hebben momenteel zo'n lage dekkingsgraad dat zij de pensioenen volgend jaar moeten verlagen tenzij zij opmerkelijk herstel laten zien.

De penibele situatie van het ABP heeft mogelijk ook gevolgen voor de schatkist. Als het ABP, zoals nu aangekondigd, volgend jaar de pensioenpremie verhoogt, moet de overheid als werkgever ook meer betalen. Dat kost de schatkist ruim 300 miljoen euro. Minister De Jager van Financiën moet die begrotingstegenvaller zelf zien op te vangen door ergens anders te bezuinigen.

Vijf kleine fondsen hebben vorig jaar al hun pensioenen verlaagd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden