Grote financiers nu al gemist

JOHN VOLKERS

HEERENVEEN - Het zou een boek van Geert Mak kunnen zijn: Hoe het Grote Geld uit het Schaatsen verdween. De tijd dat schaatsers met een paar aardige contractonderhandelingen miljonair konden worden, lijkt echt verleden tijd. De grote, fors betalende ploegen, veelal financiële partijen, zijn uitgedund tot een enkeling.

Alleen TVM, de transportverzekeraar die al 25 jaar actief is in de sportsponsoring, is nog in het bezit van een dure A-licentie. Kosten 125 duizend euro. Control en Liga, toch serieus geleide ploegen met een budget van een slordige miljoen, zijn overgestapt naar de goedkopere B-licentie (25 mille).

Het zegt iets over de kapitaalkracht van de ploegen. Control, het team van Jac Orie, heette in het verleden DSB, de partij die de competitie aanging met SpaarSelect en daarvoor de portemonnee trok. SpaarSelect bestaat niet meer, net zo min als DSB, Postcodeloterij, Telfort en VPZ.

De gouden tijden voor de schaatsers en hun zaakwaarnemers lijken voorbij. President-directeur Arjan Bos van TVM verklaarde vorige week het buitengewoon spijtig te vinden geen andere grote A-ploegen meer onder de concurrentie te vinden. Hij lijkt met de grootste portemonnee vrij spel te hebben bij het aantrekken van mogelijke kampioenen. Als Koen Verweij en Marrit Leenstra bij Team Hart Hofmeier dit seizoen hun belofte waarmaken, kan er twee jaar voor de Winterspelen van Sotsji (2014) zo maar weer een transfer ophanden zijn.

Onder TVM is intussen een brede basis van ploegen met B-licenties ontstaan: Control, Liga, Team Hart Hofmeier, BAM en Op=Op. Daaronder zit nog een sectie met een C-licentie, de semiprof-teams van 1nP en iSkate (de fusie van vroegere ploegen APPM en Anker).

Sportdirecteur Arie Koops van de KNSB heeft veertig professionele schaatsers tot de basis van zijn topsportbeleid gemaakt. De praktijk is dat in Nederland 64 langebaanschaatsers hun beroep proberen te maken van hun sport.

Velen leiden, met een inkomen van minder dan 10 mille per jaar, een marginaal bestaan. Allen hopen op een doorbraak. Vast staat dat na de Olympische Spelen van Vancouver in 2010 een verversing der krachten op gang is gekomen.

De veteranen, van Timmer tot Wennemars, van Verheijen tot Groenewold, hebben plaats gemaakt voor talenten die via Jong Oranje, het opleidingsinstituut van de schaatsbond, binnenstromen. Wil Nederland zijn internationale positie in het schaatsen behouden, dan is de sport zeer gebaat bij de instroom van gemotiveerde sponsors uit een zeer krappe markt.

Schaatsploegen 2012

TVM (coaches Kemkers, Veldkamp, Kuiper): Sven Kramer, Ireen Wüst, Wouter olde Heuvel, Simon Kuipers, Remco olde Heuvel, Jorien Voorhuis en Jan Blokhuijsen.

Control (Orie, Janmaat, Rykkje): Mark Tuitert, Stefan Groothuis, Kjeld Nuis, Paulien van Deutekom, Diane Valkenburg, Laurine van Riessen, Ronald Mulder, Jan Smeekens, Janine Smit en Pim Schipper.

Hart Hofmeier (Van Veen, Van der Lee): Marrit Leenstra, Koen Verweij, Roxanne van Hemert, Yvonne Nauta, Rhian Ket, Pim Cazemier en Renz Rotteveel.

Liga (Tijssen, Timmer, Van Leeuwen): Margot Boer, Anice Das, Lotte van Beek, Annette Gerritsen, Irene Schouten en Linda de Vries.

BAM (Anema): Bob de Jong, Bob de Vries, Jorrit Bergsma, Robert Bovenhuis, Arjan Stroetinga, Christijn Groeneveld en Willem Hut.

iSkate (Van Velde, Van der Gun): Jacques de Koning, Sjoerd de Vries, Michel Mulder, Hein Otterspeer, Bo van der Werff, Jesper Hospes, Mayon Kuipers, Sophie Nijman, Marit Dekker en Ingeborg Kroon.

Op=Op (Groenewold, Kolder): Moniek Kleinsman, Marije Joling, Thijsje Oenema, Carlijn Achtereekte, Lisette van der Geest, Natasja Bruintjes en Annouk van der Weijden.

1nP (De Wit): Frank Hermans, Thom van Beek, Ben Jongejan, Lucas van Alphen, Bart van den Berg en Bram Smallenbroek.

Eenlingen: Ted-Jan Bloemen, Lars Elgersma, Arjen van der Kieft en Elma de Vries.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden