Grote financiële stappen zal je niet maken als administratief medewerker

Administratief medewerker: 1.150 euro bruto (20 uur).

Beeld Colourbox

Dilemma

Wie parttime werkt, verdient minder dan wie hetzelfde werk fulltime doet, dat weet Patricia (31) ook. Toch vindt de administratief medewerker het salaris voor haar parttimebaan wel erg laag.

Patricia verdient 1.150 euro bruto per maand voor 20 uur in de week. Dat is precies de helft van wat haar fulltimecollega's verdienen. Klinkt logisch voor een halve baan. Maar is dat wel zo reëel?

Patricia vindt van niet. Voor het bijhouden van de financiële administratie en lichte 'ict-gerelateerde taken' bij een regiokantoor in de retail- en supermarkbranche vindt zij 1.550 euro bruto per maand meer op zijn plek. Maar zeker weet Patricia het niet. Want haar werkgever hanteert volgens haar geen cao om haar salaris aan te spiegelen.

Advies

Patricia had wel wat meer huiswerk mogen doen voordat zij haar vraag instuurde. Want voor zowel de detailhandel als voor de supermarktbranche bestaan gewoon cao's, zegt Jacco van den Berg van het gelijknamige trainingsbureau. Ongeacht of haar werkgever is aangesloten bij een cao, geven die cao's in ieder geval een indruk.

Het is Van den Berg een raadsel waar Patricia haar schatting van 1.550 euro vandaan haalt. Hij raadt Patricia aan eerst even haar administratie op orde te brengen voordat zij getallen uit de lucht gaat grijpen. 'Ga na in welke functie je bent ingeschaald of welke functie te vergelijken valt met die van jou en klop eens aan bij de personeelsafdeling bij het regiokantoor om te vragen hoe jouw functie is ingedeeld.'

Mogelijk is de uitkomst van dat mini-onderzoek dat Patricia te weinig verdient, zegt Klazina Tulner van vakbond CNV. Niet omdat 1.150 euro een slecht salaris is voor een administratief medewerker, integendeel. Maar mogelijk is haar 20-urige werkweek in werkelijkheid meer dan een halve baan. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer Patricia's werkgever een fulltimewerkweek hanteert van 36 of 38 uur. Zoek dit dus even uit.

Klopt de berekening wel, dan kan Patricia natuurlijk meer uren gaan werken, zegt Tulner. Daar zijn procedures voor. Ook kan zij rustig afwachten of haar salaris gewoon stijgt naarmate zij langer bij het bedrijf werkt.

Maar veel hoeft Patricia daar niet van te verwachten, denkt Jurwin Rickets van Berenschot. Haar salaris is reëel en echt grote financiële stappen zal Patricia niet maken als zij altijd administratief medewerker blijft.

Rickets: 'Kijk waar jouw sterke punten liggen, op welk gebied jij nog kan groeien. Wellicht kun je solliciteren voor een zwaardere functie. Je doet ook ict-werk, zeg je. Specialisten in dit werkgebied hebben soms een salaris dat stukken hoger ligt dan dat van jou. Met de aantrekkende economie zijn er genoeg kansen, dus ga ervoor!'

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat? intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden