‘Grote ecologische ramp bij Faeröer’

AMSTERDAM Voor de kust van de Faeröer-eilanden, in de Noorse Zee tussen Schotland en IJsland, is afgelopen vrijdag een grote Russische trawler vergaan....

Willem Beusekamp

Een Nederlandse ooggetuige spreekt van ‘een grote ecologische ramp’. De getuige, de 30-jarige hotelmanager en bioloog Jean-Pierre Pourchez uit Blaricum, meldde zondagavond vanaf het eiland Streymay, onderdeel van de Faeröer, dat het water van de fjord, waar het schip naar een diepte van ruim 70 meter ging, vol zit met gele schuimkoppen. Tot in de wijde dunbevolkte maar vogelrijke omgeving stinkt het naar olie.

Pourchez maakte foto’s van de Russische vistrawler Olshana, vanaf het moment dat twee sleepboten de trawler probeerden vlot te trekken tot het moment dat de boot 12 minuten later in de diepte verdwijnt. Op shipspotting.com zijn eveneens foto's verschenen, evenals in lokale dagbladen en de sites van enkele grote Scandinavische reders. De eilandengroep met 45 duizend bewoners behoort tot Denemarken.

Het schip is 's nachts vastgelopen op een rots, midden in de fjord. Het was 10 graden en het stormde. Getuige Pourchez citeert eilandbewoners die het merkwaardig noemen dat de kapitein van het schip de rots niet zou hebben gezien. De kapitein is verhoord en moet zich de komende dagen beschikbaar houden. De opvarenden, 34 man in totaal, konden ongedeerd van het schip worden gehaald. Het eilandbestuur zal dinsdag nadere bijzonderheden bekendmaken over het scheepsongeluk.

Deskundigen van het Rotterdamse havenbedrijf menen dat de grote hoeveelheid vrijgekomen olie niet per se tot een ramp hoeft te leiden. Een van hen: ‘Een fjord kan eenvoudig met rubberen banden worden afgesloten, waarna de olie kan worden opgezogen. Helaas is ter plekke niet veel specialistisch materieel aanwezig.’Willem Beusekamp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden