Grote druk op akkoord over Griekenland

Onder grote druk van de financiële markten proberen de eurolanden vandaag een akkoord te bereiken over een nieuwe noodlening van ruim 100 miljard euro aan Griekenland. De eis van Nederland en Duitsland dat banken en pensioenfondsen daaraan meebetalen, stuit op verzet bij andere lidstaten en de Europese Centrale Bank (ECB).

MARC PEEPERKORN

LUXEMBURG - 'Het zal heel erg moeilijk worden om een akkoord te bereiken', zei minister De Jager (Financiën) zondagavond voorafgaand aan overleg met zijn EU-collega's. 'De Nederlands-Duitse eis ligt verschrikkelijk gevoelig bij andere landen. Daarnaast willen wij ook zekerheid dat de Grieken de bezuinigingen leveren die ze hebben beloofd.'

De discussie zondagavond spitste zich toe op de hoogte van een eventuele 'vrijwillige bijdrage' van private investeerders aan het Griekse reddingsplan. Nederland en Duitsland willen dat zij 25 à 30 miljard euro inbrengen. De ECB, de nationale banken en de zuidelijke eurolanden voorzien echter paniek bij de grote geldschieters, met een nieuwe kredietcrisis tot gevolg. Het overleg wordt vandaag voortgezet.

De nieuw lening bedraagt circa 110 miljard euro, net zoveel als de eerste lening die het land vorig jaar kreeg van de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Athene moet zelf 35 miljard op tafel leggen, te betalen uit de verkoop van staatsbedrijven. Als banken, pensioenfondsen en verzekeraars 25 miljard voor hun rekening nemen, resteert voor de eurolanden en het IMF 50 miljard euro.

Het aandeel van de eurolanden (33 miljard) komt uit het noodfonds voor zwakke eurolanden. Daarin zit nog ruim 600 miljard euro.

De EU-regeringsleiders kunnen een principe-akkoord tussen de ministers donderdag bekrachtigen op hun reguliere topontmoeting in Brussel. Afgelopen vrijdag werden de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy het al eens over een bijdrage van de private investeerders. Zij betaalden niet mee aan de eerste noodlening.

Buitenland Pagina 14 Commentaar Pagina 20

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden