Grote Drie EU roken vredespijp

De leiders van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië beleggen zaterdag een topoverleg over Irak. Doel van de bijeenkomst is hun meningsverschillen over de oorlog in Irak bij te leggen en een gezamenlijk standpunt in te nemen over de toekomst van Irak....

De Duitse bondskanselier Schröder ontvangt zaterdagochtend in Berlijn de Franse president Chirac en de Britse premier Blair. De oorlog in Irak zaaide diepe verdeeldheid in Europa. De drie grote Europese leiders stonden lijnrecht tegenover elkaar. Chirac en Schröder veroordeelden een militaire operatie onder leiding van de Verenigde Staten en steunden die dan ook niet. Blair daarentegen stond aan de zijde van de VS, evenals overigens Spanje en het toekomstige EU-lid Polen.

De verdeeldheid heeft ook schade toegebracht aan moeizame pogingen een gemeenschappelijk Europees buitenlands beleid te voeren. Het overleg van zaterdag is bedoeld in dezen weer nader tot elkaar te komen, met als inzet de toekomst van Irak.

De VS willen een nieuwe VN-resolutie die behelst dat meer landen bijdragen aan de pogingen de veiligheid in Irak te vergroten en het land weer op te bouwen, zowel met troepen als met financiële steun. De VS willen wel de leiding behouden. Frankrijk, Duitsland en Rusland zijn voor een grotere rol voor de Verenigde Naties in Irak en een snellere overdracht van de macht aan de Irakezen dan de VS voorstaan. De Amerikanen voelen er niets voor een einddatum vast te stellen voor hun aanwezigheid in Irak.

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (VS, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland) kwamen afgelopen weekeinde in Genève bijeen om de meningsverschillen over de aanpak van Irak te bespreken. Het overleg leverde niets op.

De Amerikaanse minister Powell van Buitenlandse Zaken zei na afloop dat de Amerikanen in Irak blijven totdat er een nieuwe grondwet is en het land behoorlijk wordt bestuurd.

Een gezamenlijk Europees standpunt zou een resolutie een kleine stap dichterbij kunnen brengen. Een Duitse analist zei dat de drie Europese leiders in dat geval de Verenigde Staten onder druk kunnen zetten. 'Het zou het heel moeilijk maken voor Washington vervolgens geen buiging te maken in de Veiligheidsraad.'

Syrië heeft dinsdag gezegd een bijdrage te willen leveren aan de stabilisering van de situatie in Irak en aan de wederopbouw van het land, als de Veiligheidsraad een duidelijk tijdschema vaststelt voor de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen, met een datum voor de terugtrekking.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Farouk al-Sharaa reageerde daarmee op het verwijt van Washington dat het zich afzijdig houdt. Syrië staat onder grote druk van de Verenigde Staten. Het Congres is gisteravond een debat begonnen over economische en politieke sancties tegen Syrië, omdat het volgens Washington niet meewerkt aan de oorlog tegen terrorisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden