NieuwsVegetarische whopper

Grote deal voor nepvleesproducent: vegetarische Whopper van Burger King straks in heel Amerika te koop

De Amerikaanse vegaburgermaker Impossible Foods gaat grootschalig plantaardig hamburgers leveren aan de Burger King. Woensdag maakte het bedrijf bekend de productie op te voeren door een samenwerking aan te gaan met vleesleverancier OSI Group, die nu al vleesproducten maakt voor de Amerikaanse fastfoodketen.

De vegetarische Impossible Burger. Beeld Reuters
De vegetarische Impossible Burger.Beeld Reuters

Sinds april levert Impossible Foods behalve echt vlees ook voor 59 Burger King-vestigingen rond St. Louis de vegetarische Impossible Whopper. De verwachting is dat door de gesloten overeenkomst deze plantaardige hamburger binnenkort in zevenduizend vestigingen verspreid over de Verenigde Staten ligt.

Het is het zoveelste jubelbericht over producenten van vleesvervangers in korte tijd, waarbij de Nederlandse aankoop van de Vegetarische Slager door Unilever eind vorig jaar in het niet valt. Sinds de beursgang in mei van Impossible Foods grootste concurrent Beyond Meat, dat voor de Europese markt bij vleesbedrijf Zandbergen uit Zoeterwoude gaat produceren, is het aandeel van het eveneens Amerikaanse bedrijf met 700 procent gestegen. De omzetgroei voor 2019 wordt geschat op 170 procent.

Beide bedrijven spelen in op de groeiende vraag onder milieubewuste jongeren die minder vlees willen eten. Hun succes leidt in de Verenigde Staten zelfs tot een tekort aan een belangrijk ingrediënt: de gele spliterwt.

Met het succes heeft ook de keerzijde. Dinsdag daalde het aandeel van Beyond Meat, dat nog altijd geen winst maakt, met 12,3 procent. Ook gaat het gerucht dat grote aandeelhouders als Bill Gates willen cashen op de aandelen die ze al voor de prijsexplosie in hun bezit hadden. Impossible Foods stelt ondertussen voortdurend de opening van eigen winkels uit, omdat het de groeiende vraag maar niet kan bijbenen.

De samenwerking met vleesleverancier OSI Group moet wat doen aan de productiecapaciteit van Impossible Foods. De vraag of de vegaburgerproducent ook gaat leveren aan Burger Kings concurrent McDonalds, dat al zestig jaar afneemt van OSI Group, werd tijdens een persbijeenkomst ontwijkend beantwoord door de directeur, meldt persbureau Reuters.

Meer over vegetarische burgers

Unilever vaart mee op vegatrend met aankoop De Vegetarische Slager
De verkoop van De Vegetarische Slager aan Unilever markeert de opmars van vleesvervangers. Multinationals en zelfs vleesbedrijven werpen zich op de vegetarische markt.

Veelbelovende Amerikaanse vleesvervanger Beyond Burger komt straks uit Zoeterwoude
Een van de grootste beloften in de wereld van vleesvervangers, het Amerikaanse Beyond Meat, gaat vegaburgers laten produceren in Zoeterwoude.

De Beyond Burger is een feest van een nepbeest
Context is alles, zeker voor een kwalificatie als ‘bloederig’. Welbeschouwd kan het woord wel wat positieve pr gebruiken en die is er nu in de vorm van de Beyond Burger van de Amerikaanse nepvleesboer Beyond Meat.

Even geen vlees, maar wel smaakvolle net-echtburgers eten bij Deer Mama
Deer Mama in Amsterdam is een Amerikaansige diner met uitspattingen als boozy milk-shakes, een vlezige hamburger en softijs met spikkels. En dat alles volledig plantaardig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden