Grote Correctie platteland Brabant

De varkens en kippen moeten verdwijnen uit de buurt van kwetsbare natuurgebieden en dorpen. Want de overlast loopt soms de spuigaten uit, vindt ex-burgemeester Henk Hendriksen van Cuijk....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

De commissie heeft vier zones aangewezen waar de intensieve veehouderij alle ruimte krijgt en zelfs mag uitbreiden: in Deurne, Someren, Laarbeek en Gemert-Bakel. Per saldo zullen ruim honderd varkens- en kippenbedrijven moeten verhuizen.

'Dit is hét moment. Als het nu niet gebeurt, dan duurt het weer vele jaren voor we een tweede kans krijgen', meent Hendriksen.

Na de varkenspest en de MKZ-crisis zien alle partijen in dat het zo niet langer kan. Niet alleen stimuleert de overheid een vermindering van het aantal varkens en bedrijven door middel van de opkoopregeling. Ook wordt gestreefd naar een betere inrichting van het platteland, waardoor natuurgebieden en dorpskommen helemaal gevrijwaard worden van de vervuilende beesten. Met dat doel is sinds dit voorjaar de Reconstructiewet van kracht.

De afgelopen anderhalf jaar zijn zeven reconstructiecommissies bezig geweest plannen uit te werken voor de herinrichting van zeven regio's, waaronder de Peel, Meijerij en Baronie. Het totaalbeeld: bijna vierhonderd bedrijven zitten op een verkeerde plek. 'Het wordt de Grote Correctie van het Brabantse platteland', zegt provinciewoordvoerder Arnout Reijnen. De operatie zal, volgens milieugedeputeerde Lambert Verheijen, gefaseerd in twaalf jaar worden uitgevoerd.

Eigenlijk liggen ongeveer 1200 varkens- en kippenbedrijven te dicht bij natuurgebieden en dorpen, maar de verwachting is dat de komende jaren zeker de helft van de intensieve veehouderijen zal verdwijnen omdat ze het economisch niet meer bolwerken of omdat boeren geen opvolger hebben. 'Vaak wordt slechts gedacht dat de reconstructie de landbouw beknot. Maar dat is niet zo. Boeren die willen doorgaan, krijgen op hun nieuwe locatie ook alle mogelijkheden om zich te ontwikkelen', aldus Hendriksen.

Maandag presenteerden de reconstructiecommissies hun 'streefbeelden' voor de betreffende regio's. Tegelijkertijd is een begin gemaakt met de milieu-effectrapportage. De komende weken zullen in alle regio's informatie- en inspraakavonden worden georganiseerd. Uiteindelijk moeten Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten de plannen goedkeuren, vermoedelijk deze zomer.

De sfeerbeelden zijn een weergave van fel debat over de herinrichting van de regio's, want in de reconstructiecommissies hebben alle belangengroepen op het Brabantse platteland zitting. Maar het echte vuurwerk zal vermoedelijk komen van de boeren.

Hendriksen bespeurt in de Peel enige realiteitszin onder de boeren. 'Ze laten natuurlijk niet meteen het achterste van hun tong zien. Wat ze echter allemaal wel willen, is zo snel mogelijk duidelijkheid over de toekomst.'

De kosten van verplaatsing worden geschat op gemiddeld een miljoen euro. Volgens Hendriksen wordt ook een bijdrage van de ondernemer verwacht, aangezien hij op de nieuwe locatie betere perspectieven krijgt. Over een verdeelsleutel wordt nog druk nagedacht. 'Is er voldoende geld? Dat is de grote vraag voor iedereen', aldus Hendriksen. Het paarse kabinet heeft 500 miljoen euro uitgetrokken voor de reconstructie van het buitengebied in de vijf provincies met intensieve veehouderijen. Alleen in Brabant worden de kosten al geraamd op 2,4 miljard euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden