NieuwsCorona

Grote coronabesmetting onder Dokkumse vriendengroep - in de buitenlucht

In de Friese plaats Dokkum heeft een jongere veertien anderen besmet met het coronavirus. Het gaat om twintig- en dertigjarigen, van wie opmerkelijk genoeg het grootste deel is geïnfecteerd in de buitenlucht.

Thomas Borst
Jongeren op een terras (niet de groep waarover het gaat). Beeld ANP
Jongeren op een terras (niet de groep waarover het gaat).Beeld ANP

Dat blijkt uit de resultaten van het bron- en contactonderzoek van de GGD Friesland. Het onderzoek loopt nog, maar de de GGD vermoedt dat de meeste betrokkenen inmiddels zijn geïdentificeerd. Volgens de lokale gezondheidsdienst is iedereen die werd besmet in quarantaine gegaan. Niemand hoefde naar het ziekenhuis.

Steeds meer jongeren raken besmet met het coronavirus, maar tot op heden gebeurde dat vooral binnen. Het Friese cluster toont aan dat het virus in de buitenlucht wel degelijk zeer besmettelijk kan zijn.

Wetenschappers in Hong Kong schetsten eerder een heel ander beeld: onder ruim zevenduizend besmettingen vonden zij slechts één geval van iemand die het virus buiten opliep. Veruit de meeste besmettingen vonden plaats in het openbaar vervoer of andere plekken binnen waar veel mensen langdurig dicht op elkaar zitten.

Terras

Het plaats delict van het Friese coronacluster lijkt een terras te zijn, waar de vriendengroep waarschijnlijk te dicht op elkaar heeft gezeten. Het cluster begon begin deze maand op een kleinschalig huisfeest met minder dan tien bezoekers. Eén van hen droeg het virus bij zich, waarna die anderen heeft geïnfecteerd. Vervolgens werd het verspreid via het terras in de buitenlucht.

Hoe het virus zich precies heeft kunnen vermenigvuldigen, weet de GGD niet. ‘We kunnen alleen constateren dat er onvoldoende afstand werd gehouden en dat de meeste besmettingen op het terras hebben plaatsgevonden’, zegt een woordvoerder. ‘Een typisch voorbeeld van: met klachten toch maar de straat en het terras opgaan. De regels zijn duidelijk genegeerd.’

Laks

Premier Mark Rutte richtte zich in zijn persconferentie donderdag direct tot jongeren. Te vaak springen die laks om met de regels, komen ze te dicht bij elkaar in te grote groepen. De politie moest vorig weekeinde op verschillende plekken in het land ingrijpen omdat grote groepen jongeren in parken, bossen of onder viaducten stonden te feesten. De locatie van die geheime feesten werd een uur van tevoren door de organisatie gedeeld aan de gasten, die via gps-coördinaten naar de plaats der bestemming werden genavigeerd.

‘In de buitenwereld leeft de veronderstelling dat het virus in de buitenlucht minder besmettelijk is, maar dit cluster toont het tegendeel aan. We zijn altijd complimenteus geweest over de gehoorzaamheid van de Friezen - daardoor hadden we ook relatief weinig besmettingen in dit gebied. Nu merken we dat er vooral bij jongeren minder scherpte is’, zegt de Friese GGD-woordvoerder. ‘We kunnen meer testen en zien de aantallen besmettingen oplopen. Als je er niet snel genoeg bij bent, kun je een snelle uitbraak niet meer voorkomen. Gelukkig blijft het aantal ziekenhuisopnames vooralsnog wel laag.’

Lees ook:

Op pad met anderhalvemeterhosts: ‘De truc is om er niet bij te lopen als een toezichthouder’
Afstand houden van elkaar: mensen houden het maar moeilijk vol. Het stelt overheden voor een dilemma: optreden met zachte dwang of de harde hand? In de gemeente Wijdemeren wordt met ‘anderhalvemeterhosts’ nadrukkelijk gekozen voor het eerste.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden