NieuwsJeugdzorg

Grote Brabantse jeugdzorginstelling sluit: ‘Al jarenlang organisatorische puinhoop’

De grote Brabantse jeugdzorginstelling Juzt is aan financiële problemen ten onder gegaan en wordt ontbonden. De komende weken wordt geprobeerd onderdelen over te dragen aan andere jeugdzorginstellingen om de zorg aan de 1.800 cliënten te garanderen.

Gijs Herderscheê
De instelling Juzt Lievenshove te Oosterhout. Beeld Google Maps
De instelling Juzt Lievenshove te Oosterhout.Beeld Google Maps

Dit blijkt uit een brief die minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het ministerie reserveert in totaal ruim 5 miljoen euro om de ‘gecontroleerde zorgoverdracht’ de komende weken mogelijk te maken. Zo’n drie miljoen euro daarvan is beschikbaar om Juzt voorlopig open te houden. Ook gemeenten dragen volgens het ministerie bij. Bij Juzt werken ruim vijfhonderd mensen.

Juzt verkeert al jaren in financiële problemen. De instelling wijt dat aan de lage tarieven die gemeenten betalen voor jeugdzorg. Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor zorg aan jongeren met problemen. Daarvoor sluiten zij contracten met jeugdzorginstellingen. Daarbij wordt vaak een lage prijs bedongen waardoor instellingen in problemen komen. De afgelopen twee jaar kreeg Juzt al 9,5 miljoen steungeld uit het fonds ‘bijzondere transitiekosten Jeugdwet’. Met dat geld werd onder meer de inkrimping van het personeel betaald. Juzt had in 2016 ruim 1200 mensen op de loonlijst, nu minder dan de helft. Vorig jaar was de omzet 52 miljoen euro. Het is voor zover bekend de eerste grote jeugdzorginstelling die sinds 2015 de deuren sluit.

Organisatorische puinhoop

Partijen die betrokken zijn bij de sanering van Juzt merken op dat het bij Juzt al jarenlang een organisatorische puinhoop is met veel administratieve rompslomp en relatief dure medewerkers. De 16 direct betrokken Brabantse gemeenten, een aantal Zeeuwse en het ministerie hopen dat onderdelen van Juzt bij andere instellingen levensvatbaar zijn als de dure ‘overhead’ van administratie en management wegvalt.

Volgens wethouder Robin van der Helm in Oosterhout (VVD) wordt nu vooral gezocht naar een gegadigde die de gesloten jeugdzorg van Juzt wil overnemen. ‘Dat is de verliesgevende activiteit die Juzt onder water trekt. Wij vinden het belangrijk dat die gesloten zorg hier in de regio blijft voor de bereikbaarheid. Anders moeten ze naar bijvoorbeeld Maastricht.’

Van der Helm heeft goede hoop dat het lukt deze zorg bij een andere instelling onder te brengen. Als blijkt dat de tarieven die de gemeenten voor deze jeugdzorg betalen echt te laag zijn, dan kan daar naar gekeken worden, verwacht Van der Helm. Mogelijk blijven de resterende onderdelen als Juzt bestaan, maar het kan ook zijn dat die na de zomer ook bij andere jeugdzorginstellingen worden ondergebracht.

Sinds 2016 volgt de inspectie Juzt intensief vanwege de vele bestuurswisselingen, financiële problemen bij de instelling en meerdere reorganisaties. Zo dwong de inspectie Juzt dit voorjaar om een afdeling, Lievenshoeve, te sluiten. Omdat de zorg op een andere locatie ook niet op orde was, werd Juzt een dwangsom opgelegd.

Meer lezen

Bij de overdracht van de jeugdzorg aan gemeenten bezuinigde het kabinet 435 miljoen op deze zorg. De komende jaren wordt dat deels goedgemaakt en trekt het kabinet een miljard extra uit voor de jeugdzorg. De gemeenten staan ondertussen voor moeilijke keuzes omdat de zorg hen veel meer kost dan gedacht. Een op de tien jongeren krijgt nu jeugdzorg, al zijn er grote verschillen tussen gemeentes. De gemeente Utrechtse Heuvelrug overweegt de ambtswoning van de burgemeester te verkopen om de tekorten te lenigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden