Grote bonden en sportkoepel sussen conflict

De twaalf grote sportbonden hebben gisteravond in Amsterdam 'vredesberaad' gevoerd met het bestuur van NOCNSF. Inzet van de besprekingen was een brief van de grote bonden over de vele 'zorgpunten' in de verhouding met de sportkoepel....

De uitkomst van de bijeenkomst in Amsterdam was uiterst 'Nederlands'. Er werd een werkgroep samengesteld die de problematiek gaat uitspitten. Het eerste brede beraad was volgens de woordvoerders Blankert (NOCNSF) en Been (grote bonden) bevredigend verlopen. Na het uitspreken van de grootste ergernissen lijkt de ergste koude alweer uit de lucht.

Op 20 november, op de dag van de najaarsvergadering, lieten De Grote Twaalf in een 'brandbrief' weten dat zij de rol van NOCNSF de laatste jaren te overheersend waren gaan vinden. De kritiek werd ingeleid door een eenmansactie van wielrenvoorzitter Atsma. Leidt het NOC of zijn de bonden leidend, dat was wat hem betreft de kwestie.

De contactgroep grote bonden, onder leiding van KNVB-directeur Been, ventileerde dezelfde ongenoegens. Zij zeggen in de praktijk te maken hebben met de strakke financiële en beleidstechnische regie van de sportkoepel. De grote bonden, van atletiek tot zwemmen, van korfbal tot badminton, drongen aan op 'meer terughoudendheid van NOCNSF' dat de laatste jaren een progressief beleid voert en een superbond aan het worden is, met stevige oogsten op de sponsormarkt.

NOC-preses Blankert vertaalde het resultaat van het eerste beraad als 'een betere afstemming met de sportbonden'. Hij had begrepen dat de bonden het werk van zijn koepel als 'prima' ervaren, 'maar doe het alleen op een aantal gebieden anders', zo luidde de boodschap. Been, namens de contactgroep: 'Soms gaat NOCNSF in de ogen van bepaalde bonden wat te snel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden