Grote betoging tegen schorsing Pakistaanse rechter

Meer dan 3.000 mensen zijn vrijdag in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad bijeengekomen om te demonstreren tegen de omstreden schorsing van een Pakistaanse opperrechter....

ANP/AFP

De demonstraten waaronder veel advocaten droegen spandoeken en vlaggen en eisten dat de opperrechter, Iftikhar Mohammed Chaudhry, weer in functie komt. Ook schreeuwde de menigte leuzen tegen Musharraf. Posters met afbeeldingen van de president werden in brand gestoken.

Ook in de oostelijke stad Lahore waren circa 4000 demonstranten de straat opgegaan. Bij eerdere demonstraties in Islamabad en Lahore kwam het tot zware ongeregeldheden.

De geschorste rechter wordt beschuldigd van machtsmisbruik, maar het is onduidelijk wat hij precies zou hebben misdaan. Chaudry gold als een onafhankelijke geest, die regelmatig kritiek uitte op de regering.

Chaudhry verscheen vrijdag voor de vierde keer voor een raad van hoge rechters in Islamabad om te worden verhoord. Zij moeten besluiten of er een openbare hoorzitting komt. De zitting werd op verzoek van de advocaten van Chaudry verdaagd, tot 18 april, nadat zij bezwaren hadden ingediend tegen rechters in de raad.

Volgens Pakistaanse advocaten, journalisten en politieke tegenstanders druist het besluit van Musharraf in tegen de grondwet. De rel rond de opperrechter lijkt de president verder te isoleren. De generaal, die in 1999 met een staatsgreep aan de macht kwam, staat onder grote druk. Een groot deel van de bevolking moet niets moeten hebben van zijn steun aan de strijd tegen terrorisme van de Verenigde Staten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden