Grote betoging in Parijs tegen nieuwe arbeidswet

In het centrum van Parijs is donderdagmiddag een grote betoging tegen de nieuwe arbeidswetgeving begonnen. De protestmars vanaf het Place de la Bastille wordt aangevoerd door de baas van de vakfederatie CGT, Philippe Martinez. Hij eist dat president François Hollande hem ontvangt.

Redactie
Demonstranten in Parijs protesteren tegen de nieuwe arbeiswet. Beeld afp
Demonstranten in Parijs protesteren tegen de nieuwe arbeiswet.Beeld afp

De CGT is de grote drijfveer achter talrijke blokkades, stakingen en betogingen gericht tegen de wijziging van het arbeidsrecht. Die ondermijnt volgens de CGT de rechten van de werknemer. Niet alleen in Parijs, maar ook in tal van andere steden wordt donderdag tegen de regeringsplannen geprotesteerd.

Hollande en de Franse premier Manuel Valls hebben donderdagochtend beklemtoond dat ze het principe van de wetswijzing niet meer willen veranderen. In hun ogen moet de wetgeving flexibeler worden om de Franse economie sterker te maken en het voor werkgevers minder riskant te maken om mensen in dienst te nemen.

'Er zijn eerder onder druk van de protesten al wat wijzigingen gedaan', zegt correspondent Peter Giesen. 'Als Valls nu nog meer opgeeft, blijft er niets meer van de wet over. Hij is binnengehaald als een daadkrachtige hervormer. Daar is tot nu toe weinig van terecht gekomen. Zijn positie staat onder druk.'

Demonstranten dragen maskers van premier Valls en president Hollande tijdens een protest in Vitrolles, nabij Marseille. Beeld ap
Demonstranten dragen maskers van premier Valls en president Hollande tijdens een protest in Vitrolles, nabij Marseille.Beeld ap

Brandstoftekorten

Valls spreekt zaterdag met leiders van de oliesector in zijn land. De baas bij de grote oliemaatschappij Total, Patrick Pouyanné, dreigde afgelopen dinsdag de investeringsplannen in Frankrijk te herzien. Pouyanné sprak van 'een breuk in de relatie die onze werknemers aan onze ondernemingen verbindt. Wij gaan daarom onze plannen om te investeren in al onze ondernemingen in Frankrijk serieus heroverwegen'.

De vele protestacties tegen het wetsontwerp zorgen voor tekorten aan brandstof en volgens Franse media ook al voor stroomuitval. De raffinaderijen en opslagplaatsen van brandstof worden door stakers lamgelegd of door actievoerders geblokkeerd. Woensdag riep het personeel van de negentien Franse kerncentrales een staking van 24 uur uit.

In het kader van de blokkades zijn donderdag twee belangrijke bruggen over de benedenloop van de rivier de Seine, de brug van de A29 bij Le Havre en de brug bij Tancarville, door betogers geblokkeerd. Ook wordt de toegang tot het vliegveld van Nantes door betogers moeilijk gemaakt.

Brand bij een kerncentrale in Nogent-sur-Marne, waar wordt geprotesteerd tegen de arbeidswet. Beeld afp
Brand bij een kerncentrale in Nogent-sur-Marne, waar wordt geprotesteerd tegen de arbeidswet.Beeld afp

Druk verder opgevoerd

Al maanden wordt er in Parijs dagelijks gedemonstreerd tegen de hervormingswet. Daarbij is het meermaals tot gewelddadige confrontaties gekomen tussen demonstranten en politie.

De vakbond voert de strijd tegen de regering van premier Manuel Valls steeds verder op. Sinds enkele dagen worden zes van de acht olieraffinaderijen in het land geblokkeerd, met een nijpend brandstoftekort tot gevolg. Inmiddels zit 40 procent van de Franse tankstations geheel of gedeeltelijk zonder benzine.

De vakbond zet nog hoger in; vanaf volgende week donderdag wordt voor onbepaalde tijd gestaakt bij de Parijse metro. Ook bij de spoorwegen en op de vliegvelden zijn acties aangekondigd.

De regering is gebaat bij een snelle oplossing. Niet alleen om de gemoederen in het binnenland tot bedaren te brengen, maar ook omdat de stakingen veel toeristen weg kunnen houden. Bovendien begint deze zomer het EK voetbal in Frankrijk. Een vakbond voor werknemers in het Parijse regiovervoer, SUD-RATP, kondigde donderdag al een staking aan op de openingsdag van het kampioenschap op 10 juni. De bond is woedend omdat regiovervoerder RATP voor het tweede achtereenvolgende jaar geen loonsverhoging wil toekennen.

Lees ook

'Als we niet veranderen, wordt Frankrijk een soort Griekenland'. Interview met twee jonge ondernemers. (+)

In protest tegen de omstreden arbeidswet kiest vakcentrale CGT een radicale koers: het land moet plat. Het is alles of niets. (+)

Waart de geest van Mei '68 weer door Parijs? Op de Place de la République staat de nieuwe wereld elke nacht op de agenda. (+)

Even waren de rollen omgedraaid: de Franse politie demonstreerde zélf, tegen het geweld van radicale demonstranten. (+)

Oproerpolitie is uitgerukt nadat raffinaderijmedewerkers een vuur hebben aangestoken om te protesteren tegen de Franse arbeidswet. Beeld afp
Oproerpolitie is uitgerukt nadat raffinaderijmedewerkers een vuur hebben aangestoken om te protesteren tegen de Franse arbeidswet.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden