Grote banken verhogen groeiverwachtingen

De grote banken in Nederland gaan hun groeiverwachtingen voor de economie dit jaar naar boven bijstellen, nadat de groei in het vierde kwartaal veel hoger was uitgekomen dan verwacht. Dat hebben Rabobank, ING en ABN Amro vandaag bekendgemaakt, in reactie op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

null Beeld ANP
Beeld ANP

Rabobank ging aanvankelijk uit van een economische groei dit jaar met 0,5 procent, maar dat cijfer wordt veranderd in een percentage 'richting de 1 procent', aldus Tim Legierse, hoofd nationaal onderzoek bij Rabobank. Het precieze getal moeten de economen van de bank nog uitrekenen.

Bruto binnenlands product
Legierse wijst erop dat niet alleen de ontwikkeling van de Nederlandse economie in het 4e kwartaal beter was dan verwacht. 'Het CBS heeft ook de groei voor het 2e en 3e kwartaal van vorig jaar naar boven bijgesteld. Daardoor is het bruto binnenlands product (bbp) nu al 0,7 procent hoger dan het gemiddelde van 2013.'

In januari stelde Rabobank de verwachtingen voor 2014 ook al met 0,5 procent naar boven bij. In december rekende het economisch bureau van de bank er nog op dat Nederland dit jaar zou afstevenen op een nulgroei.

ABN Amro gaat al sinds juli vorig jaar uit van 0,5 procent groei in 2014. Econoom Aline Schuiling van de bank schat dat daar door het sterke slotkwartaal van 2013 nu wel een paar tiende procenten bijkomen. 'Maar dat moet nog fijngeslepen worden', zegt ze.

Lichte bijstelling
ING-economen Dimitry Fleming en Marten van Garderen denken ook aan een 'lichte bijstelling' van hun eerdere raming (een plus van 0,5 procent). Zij wijzen er wel op dat de groei in het 4e kwartaal sterk gedreven werd door tijdelijke effecten.

ING verwacht bovendien een zwak eerste kwartaal van 2014. Door de zachte winter zal de energieproductie waarschijnlijk een stuk lager gaan uitvallen. Verder zullen de investeringen terugvallen, omdat veel bedrijven investeringen in het 4e kwartaal (vooral de aankoop van nieuwe voertuigen) naar voren hebben gehaald wegens fiscale voordelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden