Grote albatros is honkvast

Grote albatrossen trekken zonder vaste woon- of verblijfplaats over grote afstanden over de zeeën van het zuidelijke halfrond. Dat bekende beeld van deze enorme zeevogels is toe aan bijstelling....

Na het broedseizoen nemen grote albatrossen een sabbatical, een jaar vrijaf, om over de oceaan te zweven. Negen albatrossen werden vooraf bij de Crozet-eilanden uitgerust met een simpel apparaatje dat aan een ring om de poot werd bevestigd.

Hierin zat onder meer een lichtmeter waarmee voor elke dag het moment van zonsondergang en -opgang kon worden bepaald, en daarmee de daglengte. Aan de hand daarvan werd voor iedere dag de breedtegraad waar het dier zich bevond, vastgesteld; de lengtegraad werd bepaald aan de hand van de hoogste zonnestand op de betreffende dag.

Na een jaar keerden alle negen albatrossen terug naar de Crozet-eilanden, maar bij slechts vier van hen had het apparaatje meer dan zes maanden goed gefunctioneerd. Deze vier vogels bleken zich alle in een duidelijk eigen sector van de oceaan te hebben opgehouden, twee mannetjes hadden net ten noorden van het pakijs gebivakkeerd, de twee vrouwtjes in het veel warmere water rond Madagascar.

Volgens de onderzoekers is het van groot belang meer te weten te komen over de verblijfplaatsen van de grote albatrossen. De dieren worden bedreigd door het op grote schaal vissen met lange lijnen met aas, waar de dieren op af duiken. De onderzoekers vrezen dat de vogels alleen kunnen overleven in onbeviste gebieden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden