Grote aanhang GroenLinks onder studenten
Als het aan studenten ligt, wordt GroenLinks bij de komende Kamerverkiezingen met 33 zetels de tweede partij. Alleen de VVD doet het met 37 zetels beter....
De winst van de VVD en GroenLinks gaat vooral ten koste van het CDA, dat achttien zetels van de huidige fractie moet inleveren. Ook de PvdA lijdt verlies. De sociaal-democraten zakken van 45 naar 31 zetels. Daarmee wijkt studerend Nederland sterk af van de rest van de stemmers. In de peiling van Bureau Interview-NSS blijft het verlies van het CDA beperkt tot één zetel en kan de PvdA rekenen op 39 Kamerleden.
De steun voor Leefbaar Nederland en Pim Fortuyn onder studenten laat zich lastiger uitdrukken in harde cijfers. De enquête viel precies samen met rumoerige ontwikkelingen rond Fortuyn. Grosso modo moeten de studenten weinig hebben van Leefbaar Nederland en de Lijst Fortuyn. Samen halen ze nog geen tien zetels. In de peiling van Interview-NSS kunnen LN en de Lijst Fortuyn rekenen op respectievelijk zestien en vier zetels.
De verschillen in stemgedrag op de universiteiten zijn groot. Maastricht is ronduit rechts. De Limburgse studenten gunnen de VVD met 70 zetels bijna een absolute meerderheid. Ook de Vrije Universiteit in Amsterdam en de universiteiten van Rotterdam, Twente, Tilburg en Delft stemmen rechtser dan het landelijk gemiddelde van studenten.
De Universiteit van Amsterdam (UvA) staat aan de andere kant van het spectrum. Daar kan GroenLinks rekenen op eenderde van de zetels en mag D66 23 Kamerleden leveren. Links van het midden bevinden zich verder de universiteiten van Nijmegen, Utrecht, Groningen en - opvallend - Leiden. Het beeld van de Leidse student als rechtse corpsbal blijkt niet te kloppen.
Wageningen Universiteit valt op door het grote aantal stemmen op partijen met een christelijke signatuur. CDA, ChristenUnie en SGP kunnen samen rekenen op 38 zetels, boven het gemiddelde van 17.
De verschillen tussen de universiteiten zijn ten dele te verklaren uit de aard van de aangeboden opleidingen. Van de alfa- en gammastudenten stemt ruim 71 procent op PvdA, GroenLinks, SP of D66. Bij de bètawetenschappen ligt dat percentage op 54 procent. Ook zes van de tien studenten Geneeskunde kiezen voor een 'progressieve' partij. Van de toekomstige economen en juristen stemt minder dan de helft op een van de genoemde partijen. De 'rechtse' universiteiten tellen relatief veel studenten Economie en Rechten.
Het percentage studenten dat gaat stemmen, varieert van 81 procent aan de VU tot 89 procent aan de TU Delft. Het opkomstpercentage stijgt met de leeftijd. Het aantal zwevende kiezers is met 34 procent het hoogst aan de Universiteit Twente. In Rotterdam twijfelt 18 procent.
17 Procent van de studenten ziet het liefst dat PvdA, D66 en GroenLinks samen regeren. Tweede keus is een rechts kabinet van VVD en CDA, eventueel aangevuld met LN. 14 Procent wil Paars van een groene rand voorzien door de huidige coalitie uit te breiden met GroenLinks.
Op de vraag wie leiding zou moeten geven aan het nieuwe kabinet, hebben veel minder studenten een antwoord. Bijna 40 procent heeft geen idee wie er premier moet worden. De rest houdt het op Dijkstal (19 procent), Melkert (14 procent) of Rosenmöller (8 procent). De voorman van GroenLinks heeft zijn derde plaats vooral te danken aan vrouwelijke studenten. Hij is de enige die meer wordt genoemd door vrouwen dan door mannen.