Grootverdieners leveren vrijwillig salaris in

Een moreel appel aan topbestuurders om in te leveren is doorgaans vergeefse moeite, maar in het onderwijs en de omroepwereld heeft het blijkbaar wel effect. 19 van de 26 'grootverdieners' die begin dit jaar een brief ontvingen van minister Jet Bussemaker (Onderwijs en Cultuur) en staatssecretaris Sander Dekker (Media) hebben vrijwillig toegezegd per direct of versneld salaris in te leveren.

AMSTERDAM - Daardoor zullen ze onder de nieuwe beloningsnorm voor de semi-publieke sector gaan vallen. Slechts vier bestuurders negeren de oproep, maakte het ministerie van OCW maandag bekend.


Sinds begin dit jaar geldt de Wet Normering Topinkomens, waarin is vastgelegd dat bestuurders in de (semi-)publieke sector niet meer mogen verdienen dan de balkenendenorm van 193 duizend euro. Inclusief onkosten en pensioenafdrachten komt het bedrag uit op 228 duizend euro. De 26 bestuurders in het onderwijs, de cultuur en de media die daar volgens een overzicht uit 2011 boven zaten, kregen een oproep van de bewindslieden in de bus met een afschrift aan de raad van toezicht. De 26 hadden al een contract en vielen buiten de nieuwe wet. Ze hoeven pas na een overgangsperiode van zeven jaar onder de 228 duizend uit te komen.


Niettemin hebben negentien bestuurders gehoor gegeven aan het appel te matigen. Ze leveren vrijwillig salaris in, per direct of in elk geval eerder dan de zeven jaar die er voor staat. Het gaat om zeventien onderwijsbestuurders en twee uit de mediasector. De bewindslieden zijn aangenaam verrast door zoveel respons. Ze juichen toe dat de bestuurders 'hun maatschappelijke verantwoordelijk nemen'. Eén aangeschreven bestuurder is inmiddels vertrokken, een tweede vertrekt later dit jaar, een derde moet nog reageren. Vier 'grootverdieners' weigeren in te leveren. Daarbij gaat het om een hbo- en mbo-bestuurder en om directeur Arian Buurman van de Ster. Ze verdient 209 duizend euro, naast 53 duizend euro pensioenafdracht. Volgens de Ster is haar salaris in 2011 en 2012 al bevroren en gebeurt dat dit jaar opnieuw.


De enige cultuurbestuurder - directeur Jan Raes van het Concertgebouworkest - doet ook niet mee. Volgens bestuurder Fons van Westerloo van het orkest is hij het salaris van bijna drie ton meer dan waard, onder meer omdat het orkest de helft van zijn inkomsten zelf binnenhaalt. Raes krijgt hetzelfde als zijn voorganger en heeft ook nooit om meer gevraagd. 'Met een moreel appel suggereer je dat iemand iets immoreels doet, en daar is hier geen sprake van, zegt een geërgerde Van Westerloo.


Raes kan dat minister Bussemaker zelf uitleggen, want de vier weigeraars worden uitgenodigd voor een gesprek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden