Grootverdieners banken openbaar

Banken moeten bekendmaken hoeveel medewerkers meer dan een miljoen euro per jaar verdienen. Dat heeft de Europese Bankautoriteit (EBA) bekendgemaakt.

AMSTERDAM - Met de maatregel wil de EBA voorkomen dat bankiers grote financiële risico's nemen voor bonussen. De grens van een miljoen geldt voor het totale inkomen: salaris, bonus, pensioenbijdrage en langetermijnbeloningen.

De nationale toezichthouders moeten de gegevens een keer per jaar verzamelen. Op basis daarvan brengt de EBA naar buiten hoeveel grootverdieners de Europese bankensector telt. De informatie wordt alleen op landelijk niveau verstrekt: specifieke informatie over banken en bankiers wordt niet bekendgemaakt. Komende oktober moeten de eerste gegevens binnen zijn.

In Nederland verdient Jan Hommen, bestuursvoorzitter van ING, meer dan een miljoen per jaar. Hommen ontving vorig jaar 1,35 miljoen euro. Aanvankelijk zou hij ook een bonus krijgen van 1,25 miljoen, maar daar zag de topman onder maatschappelijke druk vanaf. Ook Piet Moerland van de Rabobank verdient jaarlijks meer dan een miljoen.

De maatregel van de EBA past bij de maatregelen die toezichthouders nemen om een herhaling van de economische crisis te voorkomen. Hoge beloningen en kortetermijnwinsten zouden een belangrijke oorzaak zijn geweest van de crisis die volgde op de val van Lehman Brothers in september 2008.

Niet iedereen ziet het nut van de maatregel in. 'Het is maar de vraag of deze gegevens echt inzicht geven in de systematische risico's van het systeem', verklaart een woordvoerder van AFME, de brancheorganisatie van grote Europese zakenbanken, tegen persbureau Bloomberg. 'Wij denken van niet. Het gaat namelijk om de vraag of mensen betaald worden om onverantwoorde risico's te nemen. Wat dat betreft, is er de afgelopen jaren in positieve zin al heel veel veranderd in de bankensector.'

Michel Barnier, eurocommissaris Interne Markt, zei juist dat verdergaande maatregelen nodig zijn te voorkomen dat er niet te rechtvaardigen bonussen worden uitgekeerd in Europa.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden