Grootvader Vorst Poetin laat het cadeautjes uit de hemel regenen

MOSKOU - Kerst valt altijd laat in Rusland, maar dit verkiezingsjaar lijkt er simpelweg geen einde aan te komen. Het regent cadeautjes uit de hemel, en de gulle Ded Moroz (Grootvader Vorst, red.) aan wie het volk dit te danken heeft is natuurlijk premier Vladimir Poetin. De enige die er een beetje beteuterd bij staat te kijken is zijn lieve hulpje Snegoerotsjka (sneeuwmeisje), president Dmitri Medvedev.

Dat zit zo. Deze week beloofde Poetin een zaal vol met vijfhonderd voetbalsterren, schrijvers, turnsters, cultuurgoden en andere welwillende meedenkers dat hij na zijn herverkiezing bereid is de klok terug te draaien. Letterlijk. En dat terwijl Medvedev vorig jaar nog zo slagvaardig had besloten de wintertijd af te schaffen - op grond van een brede waaier wetenschappelijk advies dat uiteen liep van menselijke bioritmes tot de melktijden van koeien.

Deze impopulaire maatregel - door critici spottend Medvedevs daadkrachtigste besluit als president genoemd - kan worden teruggedraaid als een meerderheid dat wil, aldus Poetin. Democratie in actie. Maar dan moeten wel eerst dezelfde wetenschappers worden geconsulteerd, die vervolgens tot de gewenste, tegenovergestelde conclusie komen als een jaar geleden. Ded Moroz had het ook al met Snegoerotsjka besproken, zo bleek, en die had er alle begrip voor getoond.

Poetin strooit de afgelopen weken met lustig met suikergoed, nadat hij eind vorig jaar al de harde kern een opbeurende klap op de rug had gegeven (in de vorm van de verdubbeling van salarissen voor militairen en politie). Ook leraren krijgen straks 30 procent meer. En die beloofde sociale woningbouw waar miljoenen Russische burgers al jaren tevergeefs op wachten, die komt er nu echt!

Het decor waartegen deze beloftes dagelijks via het staatsnieuws over de burger neerdalen is wisselend - dan een fabriekshal, dan studenten uit Tomsk, of gewoon een andere spontane ontmoeting met burgers. Gaat een Russische reisorganisatie failliet? Poetin is er als eerste bij om volledige compensatie voor gestrande reizigers te beloven.

En hoe moeten Russische fans naar het EK Voetbal in Oekraine en Polen deze zomer? Gratis vliegtickets, natuurlijk. Zelfs de onfortuinlijke kopers van VTB-aandelen, die hun aandeel in waarde zagen halveren, gaat Poetin compenseren.

De zakenkrant Vedomosti ziet het allemaal met lede ogen aan. Want wie moet ervoor opdraaien? 'De middenklasse met zijn hogere en 'witte' salarissen.' Er zit een btw-verhoging aan te komen, een 'luxebelasting', en wellicht ook grondbelasting. 'Die prijs is te hoog om Poetins populariteitscijfers hoog te houden', vindt de krant.

Terwijl Ded Moroz pakjes uitdeelt, moeten Snegoerotsjka en andere hulpjes de lastige klussen opknappen. Zo mag Medvedev later deze maand gaan praten met de buitenparlementaire oppositie.

En omdat Poetin daarvoor 'geen tijd' heeft, mocht een vrouwelijke afgezant deze week de scheldkanonnade van Vladimir Zjirinovski over zich heen laten gaan in een 'presidentieel verkiezingsdebat' op tv. Genieten dus nu het nog kan, want na de 4e maart kan het snel afgelopen zijn met het feestje.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden