Grootste windmolenfabrikant schrapt nog eens 3.000 banen

Het Deense Vestas, 's werelds grootste bouwer van windmolens, gaat opnieuw hard saneren. Begin dit jaar kondigde het bedrijf al aan 2.000 banen te schrappen, deze zomer kwamen daar nog eens 1.000 bij en nu gaan er weer 3.000 weg.

VAN ONZE VERSLAGGEVER GERARD REIJN

AMSTERDAM - Er werkten eind 2011 nog bijna 23 duizend mensen bij Vestas, eind volgend jaar zijn dat er nog maar 16 duizend. Vestas heeft last van overcapaciteit onder windturbinemakers, stijgende kosten en overheidsbezuinigingen. Het bedrijf gaat daarom stoppen met verlieslijdende projecten en fabrieken sluiten.

Het aandeel Vestas laat zien hoe ellendig het bedrijf ervoor staat. De hoogste notering ooit was vlak voor de val van Lehman Brothers, in 2008. Toen noteerde het aandeel aan de beurs van Kopenhagen bijna 700 kroon (94 euro). Sinds 2010 daalt de koers non-stop. In het najaar van 2011 gaf het bedrijf twee winstwaarschuwingen. Woensdag ging er weer 12,7 procent van de koers af.

Beleggers zagen vooral het onvermogen van Europese landen om de windmolens te bouwen die ze hadden gepland. Met name Groot-Brittannië, ruimschoots de grootste markt voor offshorewindmolens, zorgt voor veel onrust bij de molenbouwers. De minister van Energie ligt er overhoop met die van Financiën over de ambitieuze plannen. Vestas heeft laten weten dat het de Britse markt de rug zal toekeren als er niet snel zekerheid komt.

Toen Duitsland en Japan besloten op betrekkelijk korte termijn te zullen stoppen met kernenergie, leken de molenbouwers even de wind in de zeilen te krijgen. Maar dat was snel over toen de Duitse ministers van Energie en van Economische Zaken stelden dat de Duitse energievoorziening te onvoorspelbaar dreigde te worden door de alsmaar toenemende hoeveelheid windmolens en zonnecellen.

Vestas rapporteerde woensdag ook zijn kwartaalcijfers. In het derde kwartaal bedroeg de omzet nagenoeg 2 miljard euro, een toename van 49 procent ten opzichte van een jaar eerder. Maar in India en in enkele andere landen moest Vestas honderden miljoenen verlies nemen. De investeringen gaan met een kwart naar beneden en de productie moet ook omlaag. Afgelopen kwartaal werd er nog 6,3 gigawatt aan windvermogen geplaatst, maar de productiecapaciteit moet omlaag naar 5 gigawatt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden