nieuws
Grootste vleesleverancier in de wereld getroffen door hack cybercriminelen
De grootste vleesleverancier in de wereld, het Braziliaanse bedrijf JBS, is dit weekeinde getroffen door een ransomware-aanval waardoor vleesfabrieken in de Verenigde Staten, Australië en Canada stil kwamen te liggen. Volgens het Witte Huis vermoedt het bedrijf dat Russische hackers achter de aanval zitten.
De computeraanval kwam drie weken na de aanval op Amerika’s grootste oliepijpleiding, waarbij de hackers losgeld van het bedrijf eisten.
Als gevolg van de hack konden duizenden werknemers in vleesfabrieken van het bedrijf in Australië dinsdag voor de tweede dag niet aan het werk. JBS zou de slacht van koeien en schapen in Australië voorlopig hebben stopgezet. Volgens persbureau Bloomberg kwam ook de verwerking van vlees in een van de grootste vleesfabrieken van Canada tot stilstand.
Ook vleesverwerkende bedrijven van JBS in de Verenigde Staten kregen te maken met computerproblemen, waardoor ook daar in sommige staten de slacht moest worden gestaakt.
Het is nog onduidelijk of consumenten wereldwijd last zullen ondervinden van de cyberaanval bij JBS. Volgens het bedrijf kunnen sommige transacties met klanten en leveranciers vertraagd worden. ‘Het oplossen van het incident zal enige tijd kosten’, aldus de Amerikaanse tak van JBS in een verklaring.
Russische hackers
Witte-Huiswoordvoerder Karine Jean-Pierre zei dat de regering-Biden contact heeft opgenomen met Moskou nadat JBS had gemeld dat de cyberaanval vermoedelijk het werk was van Russische hackers. De boodschap daarbij was volgens haar dat ‘betrouwbare landen geen onderdak bieden aan cybercriminelen’.
Twee weken geleden erkende Colonial Pipeline, leverancier van de helft van de brandstof aan de Amerikaanse Oostkust, 3,6 miljoen euro te hebben betaald aan hackers. In ruil verwijderden de cyberaanvallers de ransomware waarmee het bedrijf werd stilgelegd.
Topman Joseph Blount zei in het landsbelang te hebben gehandeld omdat miljoenen Amerikanen waren getroffen. ‘Ik weet dat het een erg controversieel besluit was’, aldus de directeur over het betalen van miljoenen aan criminelen tegen The Wall Street Journal.
Door de hack van Colonial Pipeline werd er op grote schaal benzine gehamsterd in het zuidoosten van de VS. Automobilisten van Virginia tot Florida sloegen op de vijfde dag van de hack massaal benzine in omdat ze vreesden dat er een tekort zou ontstaan. De Amerikaanse regering deed een klemmend beroep op de bevolking om te stoppen met hamsteren.
Ook de hack bij JBS kan de Amerikaanse consument flink raken. Het bedrijf heeft een aanzienlijk deel van de markt voor vlees in de VS in handen. Het risico bestaat dat de vleesprijzen zullen stijgen als het bedrijf niet op korte termijn een oplossing kan vinden voor de computerproblemen.