'Grootste veiligheidsactie ooit': dit staat Nederland in maart te wachten

Tijdens de nucleaire top op 24 en 25 maart in Den Haag voltrekt zich de grootste veiligheidsoperatie in de Nederlandse geschiedenis. De autoriteiten stellen alles in het werk om de 48 wereldleiders en hun delegaties te beveiligen. Heel veel Nederlanders, ook buiten Den Haag, zullen er wat gaan merken. De meest ingrijpende maatregelen op een rij.

Snelwegen afgesloten
Forensen uit Amsterdam die tijdens de top in Den Haag of Rotterdam moeten werken krijgen een simpel advies: doe het niet. Werk thuis en als het niet anders kan, reis buiten de spits of met het openbaar vervoer.
Van zondagmiddag 23 maart tot maandagmiddag 24 maart en van dinsdagmiddag 25 maart tot woensdag 26 maart 's ochtends vroeg zijn
delen van de snelwegen tussen Amsterdam en Den Haag beperkt opengesteld of soms simpelweg afgesloten (zie kaart onderaan). Zo kunnen de delegaties ongehinderd van Schiphol naar hun hotel worden vervoerd; en na de conferentie weer terug naar de luchthaven worden gebracht. Waar de weg niet wordt afgesloten zal een 'mobile barrier' worden aangelegd; een corridor waar de wereldleiders onbelemmerd en onder politiebegeleiding doorheen zullen rijden.

Weggebruikers in en om Wassenaar, Leiden, Katwijk, Noordwijk, de Bollenstreek en de Haarlemmermeer zullen ook veel problemen ondervinden. De NS zet tijdens spitsuren extra treinen in, zodat er per uur 10.000 mensen extra kunnen worden vervoerd.

Grootste politieoperatie ooit
De plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie noemde het maandagochtend 'de grootste politieactie in de Nederlandse geschiedenis'. 13.000 agenten zullen worden ingezet voor de ordebewaking tijdens de top. Dat is vier keer zoveel als bij de troonswisseling vorig jaar. Ook veel ME'ers zullen paraat staan. Tijdens de top zijn er daarom landelijk minder vergunningen uitgegeven voor andere evenementen. De politie wil met organisatoren van demonstraties van tevoren overleggen over de veiligheid. Er zullen waarschijnlijk net zoals bij de inhuldiging vorig jaar speciale demonstratieplekken worden aangewezen. Ook Defensie helpt bij de beveiliging van de routes naar het World Forum in Den Haag. In totaal worden 3000 militairen en evenzoveel marechaussees ingezet.

(VLNR) Dick Schoof (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid), Jan Hendrik Dronkers (Directeur-Generaal Rijkswaterstaat), Ruud Bik (plaatsvervangend Korpschef van de Nationale Politie) en Peter Smit (wethouder Verkeer in Den Haag). De vier gaven maandagochtend een persconferentie over de Nucleaire Top.Beeld anp

Dreigingsscenario's
Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof liet vanochtend weten dat de overheid 35 dreigingsscenario's heeft ontwikkeld en daar reactieplannen voor heeft gemaakt. Er is speciaal gekeken naar de dreiging van cyberterroristen, die bijvoorbeeld een systeemaanval zouden kunnen doen tijdens de top. Het dreigingsniveau voor een aanslag blijft substantieel. Dat wil zeggen dat de kans op een aanslag 'reëel' is.

Grens bewaken
Als het nodig is, kan Nederland de grens met buurlanden sluiten. Het Schengenverdrag biedt daartoe mogelijkheden, bijvoorbeeld er aanwijzingen zijn dat potentieel gewelddadige groepen op weg zijn naar Nederland. Er zal hoe dan ook scherper worden opgelet aan de grens met Duitsland en België. Dat geldt ook voor de grenscontrole op Schiphol. Op basis van specifieke informatie kunnen reizigers op internationale treinen, boten en vliegtuigen gecontroleerd worden.

Soldaat van Oranje
Op 24 en 25 maart geldt voor een gebied van 100 kilometer buiten Schiphol een zogeheten beperkingsgebied. Recreatieve luchtvaart binnen dit gebied is verboden. Het gebied zal worden bewaakt door Nederlandse F16-jachtvliegtuigen en Awacs-vliegtuigen van de NAVO. De meest zuidelijke baan op Schiphol wordt tijdens de top niet gebruikt en er zullen minder vliegtuigen vanuit de Benelux naar Amsterdam vliegen. De Polderbaan zal vanaf 10 maart enkele weken gesloten zijn voor het reguliere vliegverkeer, ook omdat geplande werkzaamheden worden uitgevoerd. De wereldleiders en hun delegaties zullen er kunnen landen en de regeringstoestellen zullen hier parkeren. Een deel van het vroegere marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk - waar de musical Soldaat van Oranje wordt vertoond - wordt tijdens de top even weer gebruikt als vliegbasis, voor onder meer Apache-gevechtshelikopter en politiehelikopters. De musical zal van 20 tot en met 25 maart niet door kunnen gaan. Bezoekers kunnen hun kaartje omboeken.

Ook het verkeer op zee wordt in de gaten gehouden. Tussen Monster en Zandvoort geldt een beveiligd zeegebied. Dat betekent dat alle schepen zich vooraf moeten hebben gemeld bij de autoriteiten. Bij sommige hotels aan zee zal het strand worden afgezet.

Paul Verhoeven op de premiere van Soldaat van Oranje op het voormalige vliegveld Valkenburg in Katwijk.Beeld anp

Tijdens de derde Nuclear Security Summit (NSS) overleggen de wereldleiders over de beveiliging van nucleaire materialen en het voorkomen van nucleair terrorisme. In 2010 vond de eerste NSS plaats in Washington.

Weggebruikers tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam moeten van 23 tot en met 26 maart rekening houden met zeer ernstige verkeershinder.Beeld Ministerie van Buitenlandse Zaken
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden