Nieuws Vleesindustrie

Grootste stijging vleesprijs sinds 2001: vooral pluimvee werd duurder

Interieur van een filiaal van Sligro Food Group. Foto ANP

Voor een kilo kipfilet, een pondje rundvlees of een onsje schouderham moest de consument in 2017 een stuk meer betalen dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vleesproducten werden 3,8 procent duurder. De laatste keer dat de prijs van vlees zo hard steeg, was zeventien jaar geleden.

De reden voor deze stijging is niet eenduidig. Volgens het CBS zijn in de hele productieketen, zoals slachterijen en uitbeenbedrijven, de prijzen gestegen. Consumptiesocioloog Hans Dagevos van de Wageningen University & Research:  ‘De grondstoffen die nodig zijn om vlees te produceren, zoals voedsel, water en land zijn duurder geworden omdat meer mensen vlees kunnen en willen kopen. Het heeft ook te maken met de stijgende loonkosten, en misschien compensatie voor het milieu. Uiteindelijk draagt alles een beetje bij.’

Langzame stijging

Matthijs van den Berg, hoofd Voeding, Preventie en Zorg bij het RIVM, verwacht niet dat de consument op korte termijn minder vlees gaat kopen als gevolg van de prijsstijging: daarvoor is de prijs te langzaam gestegen. ‘Dat effect zie je pas bij een substantiële prijsverhoging van bijvoorbeeld tien of twintig procent. Dat weten we uit onderzoek naar accijnsverhogingen bij tabak en alcohol, waar je dat wel degelijk terugziet in de consumptie.’

Ook Dagevos denkt dat de prijsstijging nog niet rigoureus genoeg is om vleesconsumptie terug te dringen. ‘Maar als deze trend doorzet, worden mensen zich meer bewust dat vlees duurder wordt, en gaan ze nadrukkelijker opletten.’

De Nederlandse consument heeft al langer te maken met een stijgende vleesprijs. Gemiddeld steeg de verkoopprijs de laatste twee decennia met twee procent per jaar, maar de laatste keer dat de kosten explosief toenamen was in 2001. Toen kostten vleesproducten tien procent meer dan het jaar daarvoor. Dat had waarschijnlijk te maken met de uitbraak van de mond-en-klauwzeer die honderdduizenden dieren het leven kostte.

Europa

Met een prijsstijging van bijna vier procent was Nederland in 2017 op Europees niveau een van de koplopers. Alleen in de Slowaakse supermarkten werd het vlees met een stijging van 4,4 procent nog duurder. In de eurozone moesten consumenten gemiddeld 1,3 procent meer betalen. Die percentages zijn wel relatief, waarschuwt Dagevos. ‘Levensmiddelen zijn in Nederland sowieso al goedkoper, dus procentueel is het verschil dan al snel groter.’

In 2017 steeg vooral de verkoopprijs van pluimveevlees met 4,7 procent bovengemiddeld hard. Ook varkensvleesproducten en gerookte, gedroogde of gezouten vleeswaren werden ruim vier procent duurder. De prijzen van andere vleessoorten, waaronder schapen-, rund- en konijnenvlees namen toe met 1,5 tot 3,5 procent.

Ontwikkeling vleesprijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.