Grootste staking in jaren begint vandaag in Groot-Brittannië

Groot-Brittannië beleeft vandaag de grootste staking sinds jaren. Ongeveer driekwart miljoen ambtenaren, onder wie 300 duizend onderwijzers, leggen het werk neer uit onvrede met de aanstaande bezuinigingen op hun pensioenen.

LONDEN - Volgens de vakbonden is dit slechts het begin van langdurige arbeidsonrust. De conservatief-liberale regering hoopt te kunnen profiteren van het gebrek aan maatschappelijke steun voor de staking. Zelfs onder vakbondsleden lijkt er weinig animo te bestaan.


De coalitie wil de pensioenleeftijd voor ambtenaren verhogen tot 66 jaar, zodat ze even lang werken als werknemers in het bedrijfsleven. Daarnaast ligt er het plan om de pensioenpremies met 3,2 procent te verhogen, behalve voor ambtenaren die minder dan 17.000 euro per jaar verdienen. Tot slot zal de hoogte van het pensioen gebaseerd zijn op het salaris dat een werknemer tijdens zijn leven gemiddeld heeft verdiend, in plaats van het laatstverdiende loon. Dat is gebruikelijk in het bedrijfsleven. Met deze maatregelen hoopt de regering twee miljard te besparen.


Vakbondsleiders hebben woedend gereageerd op deze voorstellen die zijn geënt op een rapport van voormalig Labour-minister John Hutton. Zij zien het als een plundering van de pensioenpot. Waarom, zo stellen ze, moeten onderwijzers, vuilnismannen en douaniers betalen voor de schade die door bankiers is aangericht?


Vier bonden, waaronder drie onderwijsbonden, riepen hun leden op te staken. De vervoersbond, geleid door de militante marxist Bob Crow, sloot zich erbij aan. Een kwart van de scholen zal dicht zijn. Er wordt ook gestaakt op luchthavens.


Dat vooral de onderwijsbonden zich roeren, heeft niet alleen te maken met de pensioenplannen. Het beleid van de Conservatieve onderwijsminister Michael Gove om zoveel mogelijk scholen uit de handen van de gemeenten te halen en een vrije status te geven of om te vormen tot 'Academy', ligt gevoelig. Vakbonden dreigen hierdoor hun invloed te verliezen. Gove vergrootte de woede door te stellen dat scholen de morele plicht hebben de staking te breken. Daarnaast riep hij ouders en gepensioneerde onderwijzers op scholen draaiende te houden.


De Conservatieve Partij lijkt zich te verheugen op een thatcheriaanse strijd met de bonden. Boris Johnson, burgemeester van Londen, dringt er al tijden op aan stakingen pas geldig te verklaren als de helft van de vakbondsleden heeft gestemd. Bij de huidige staking schommelden de opkomstpercentages tussen de 20 en 40 procent. Het Conservatieve parlementslid Dominic Raab wil dat de vakbonden zelf en niet de belastingbetalers voortaan gaan opdraaien voor het salaris van hun vertegenwoordigers binnen overheidsinstellingen.


De baas van de grootste onderwijsbond, Christine Blower, gaf de anti-vakbondslobby een geschenk door haar eigen inkomen met 10 procent te verhogen tot anderhalve ton.


Voor oppositieleider Ed Miliband is de staking de eerste proeve voor zijn leiderschap. De Labour Partij onderhoudt goede banden met de vakbeweging, maar Miliband beseft dat ook deze staking slecht ligt bij de Britse bevolking. Hij riep de bonden tevergeefs op om de staking af te gelasten en door te onderhandelen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden