Grootste site voor online hulp van Nederland wordt opgedoekt

Hulpmix.nl, de grootste website voor online hulp van Nederland, wordt per 1 december opgedoekt. De zorginstellingen achter de site moeten bezuinigingen en de verzekeraars vergoeden geen anonieme gesprekken.

Beeld hulpmix.nl

Op Hulpmix.nl chatten jongeren met hulpverleners over problemen met bijvoorbeeld misbruik, huiselijk geweld, homoseksualiteit en depressie. In 2012 had de site naar eigen zeggen 832 duizend unieke bezoekers en hadden de medewerkers bijna zesduizend chat- en mailcontacten.

Volgens Frank Schalken van de stichting E-hulp.nl wordt Hulpmix veel gebruikt door migrantenjongeren en tieners in de grote steden, doelgroepen die vaak niet op een andere manier bij de hulpverlening terechtkomen. 'Op de site kunnen zij anoniem terecht met problemen waar ze met niemand over durven praten. Denk bijvoorbeeld aan een jongen met een moslimachtergrond die worstelt met homoseksualiteit of jongeren die zichzelf snijden.' In de chatgesprekken helpen daartoe opgeleide hulpverleners bij het zoeken naar oplossingen.

Geldgebrek
Hulpmix is opgericht door stichting E-Hulp.nl in 2007 en sindsdien veel geprezen. In 2009 kreeg het initiatief de Nationale Jeugdzorgprijs. Het Nederlands Jeugd Instituut nam de site op in de 'databank van effectieve interventies', omdat Hulpmix de doelgroep wist te bereiken en jongeren in onderzoeken tevreden waren over de geboden steun.

Toch stopt de site nu uit geldgebrek. 'De financiering hing de afgelopen jaren steeds van tijdelijke regelingen aan mekaar', zegt Schalken. Het kost zo'n 450 duizend euro per jaar om Hulpmix in de lucht te houden.

Ook andere hulpsites hebben het financieel moeilijk. Zorgverzekeraars mogen anonieme zorg niet vergoeden omdat niet controleerbaar is bij wie de hulp terechtkomt. Omdat minister Schippers e-health voor de geestelijke gezondheidszorg wel toejuicht, stelt zij sinds 2012 jaarlijks 2 miljoen euro beschikbaar voor anonieme online zorg. Maar dat is geld voor onlinebehandelingen, niet voor preventieve hulpverleningsgesprekken zoals op Hulpmix.

Vorig jaar trok een aantal jeugdzorginstellingen zich al terug. De site stopte toen met de e-mailcontacten, het aantal chatmedewerkers nam af. Nu houden ook de laatste financierende organisaties, Bureau Jeugdzorg Gelderland en GGZ Eindhoven, er wegens bezuinigingen mee op.

 
'De financiering hing de afgelopen jaren steeds van tijdelijke regelingen aan mekaar'
Frank Schalken
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden