NieuwsJordanië

Grootste protesten in jaren in Jordanië tegen hervorming belastingstelsel

In Jordanië hebben duizenden mensen voor de derde achtereenvolgende dag gedemonstreerd tegen een hervorming van het belastingstelsel en geplande prijsverhogingen. Het zijn de grootste protesten in het land in jaren. Mensen gingen in de hoofdstad Amman, maar ook in verschillende provinciesteden de straat op.

Demonstranten schreeuwen leuzen bij het kantoor van de premier in de hoofdstad Amman.  Beeld AFP
Demonstranten schreeuwen leuzen bij het kantoor van de premier in de hoofdstad Amman.Beeld AFP

De politie vuurde traangas af en blokkeerde de wegen Amman om te voorkomen dat de demonstranten het regeringsgebouw konden bereiken. In de zuidelijke stad Maan zouden demonstranten autobanden in brand hebben gestoken.

De demonstranten zijn boos vanwege een belastingplan dat door het IMF is voorgesteld: zij zagen de prijzen de laatste tijd al flink stijgen, zonder dat hun salaris verbeterde, en vrezen dat alles nog duurder wordt. Eerder dit jaar werd de btw verhoogd en de subsidie op het brood geschrapt.

Sinds de vakbonden deze week opriepen tot een algemene staking staan er duizenden mensen op straat, die het ontslag van premier Hani Mulki eisen. Deze heeft vrijdag gezegd dat hij de nieuwe maatregel niet zal intrekken, en dat het parlement erover moet oordelen. Volgens de regering is het extra geld nodig om de schulden van het land te verlagen en de voorzieningen draaiende te houden. Mulki zegt dat vooral mensen met een hoger inkomen meer belasting moeten gaan betalen.

Jordanese veiligheidstroepen proberen demonstranten tegen te houden. Beeld AFP
Jordanese veiligheidstroepen proberen demonstranten tegen te houden.Beeld AFP

De staatsschuld van het land bedraagt 37 miljard dollar, en dat is bijna even hoog als het nationaal inkomen. Slechts vier procent van de bevolking betaalt belasting.

Koning Abdullah II riep op vrijdag op om de stijging van de benzineprijzen een halt toe te roepen, en vroeg alle partijen om water bij de wijn te doen. Hij zegt dat het land financieel aan de afgrond staat vanwege de oorlogen in buurlanden Syrië en Irak. Miljoenen vluchtelingen hebben hun heil in Jordanië gezocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden