Grootste paardenmarkt van Nederland neemt maatregelen tegen intimidatie

De grootste paardenmarkt van Nederland gaat in oktober camera's ophangen om misstanden bij de paardenhandel tegen te gaan. De markt in het Drentse Zuidlaren neemt deze stap omdat er aanwijzingen zijn dat handelaren de paarden hardhandig behandelen en er sprake is van intimidatie van partijen die deze misstanden aan de kaak willen stellen.

Riffy Bol
De paardenmarkt in Zuidlaren. Beeld Julius Schrank / de Volkskrant
De paardenmarkt in Zuidlaren.Beeld Julius Schrank / de Volkskrant

'Ook al gaat het slechts om een kleine groep handelaren, je blijft van elkaar af', aldus burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo, waar de paardenmarkt gehouden wordt.

Thijsen laat het laden en lossen van paarden voortaan door externe partijen controleren. Door afgifte van een speciale verordening kan de gemeente bij schermutselingen makkelijker mensen van het terrein verwijderen, zegt de burgemeester.

Camerabeelden

Drie organisaties hebben het afgelopen jaar melding gemaakt van misstanden bij de paardenhandel. Dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals constateerde vorig jaar dat paardenhandelaren de actievoerders intimideerden. De regionale tv-zender RTV Drenthe belandde vorig jaar oktober in een conflict met enkele handelaren toen het misstanden in Zuidlaren wilde vastleggen.

De Dierenbescherming probeert ook met camerabeelden aan te tonen dat er sprake is van intimidatie door paardenhandelaren. De dierenwelzijnsorganisatie kondigde donderdag aan niet langer met camera's rond te lopen op paardenmarkten, omdat medewerkers zich bedreigd voelen. Medewerkers van de Dierenbescherming zeggen dat paardenhandelaren hen bespugen, met gebalde vuisten verhaal komen halen of langslopende paarden expres heel dichtbij laten komen.

Lees ook dit bericht uit november 2015: Markt met paarden, kan dat nog? (+)

Dierenbeschermers willen af van de paardenmarkten. De dieren zouden te veel lijden. Maar in veel streken is de traditie geliefd.

'Vermagerde dieren'

De Dierenbescherming is gebrouilleerd met de paardenbranche en stapte vorig jaar uit het overleg om de verzorging van paarden te verbeteren. In het Protocol Welzijn Paardenmarkten staan afspraken om slechte hoefverzorging, vermagerde dieren, verwondingen en afwijkende gewrichten te voorkomen. De Dierenbescherming vindt het protocol 'onduidelijk' en 'niet concreet'. Bovendien gaan de afspraken 'niet ver genoeg', aldus de Dierenbescherming destijds in een verklaring.

De paardenhandelaren menen dat de Dierenbescherming slechts uit is op het laten verdwijnen van alle paardenmarkten in Nederland, zegt Rinus Bakker van de Centrale Bond van Paardenhandelaren. 'Als je wegloopt uit het overleg, kom je niet tot een oplossing', meent Bakker. 'Als je de paardenmarkten weghaalt, krijg je handelaren die paarden vanuit schuurtjes gaan verkopen. Dan is er helemaal geen zicht meer op de handel. En daar is niemand bij gebaat, ook de beesten niet.'

Feestelijke activiteiten

De Zuidlaardermarkt, die al achthonderd jaar bestaat, telde in 2015 ruim 1.100 ingevoerde paarden. Dankzij belangstellenden uit Denemarken, België, Oostenrijk, Italië, Engeland en Duitsland komt het bezoekersaantal jaarlijks uit op ongeveer 150 duizend mensen. De evenementen in Zuidlaren, het Gelderse Hedel en het Gelderse Elst vormen de topdrie van de circa tachtig paardenmarkten die jaarlijks in Nederland plaatsvinden.

Veruit de meeste paardenmarkten in Nederland zijn een combinatie van paardenhandel en feestelijke activiteiten, zoals een kermis. Persvoorlichter Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming ziet graag dat de particuliere paardenhandel kleinschaliger wordt, bijvoorbeeld via een asiel in plaats van een markt.

Aanvullingen en verbeteringen: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Hedel in Brabant ligt, in plaats van in Gelderland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden