Cijfers bij het nieuwsCoronavirus

Grootste nieuwe vaccinatieopkomst in vijf weken, 845 duizend inentingen met Janssen en bijna heel Europa kleurt geel

De opvallendste coronacijfers van woensdag: rond het aankondigen van nieuwe maatregelen liep het Nederlandse vaccinatietempo toch weer iets op. Ongeveer 845 duizend mensen kregen het veelbesproken Janssenvaccin en alleen Italië, Malta en enkele Griekse eilanden kleuren nog groen in Europa.

Sjors Hofstede en Xander van Uffelen
In de Jaarbeurs werd begin juni een priknacht georganiseerd voor mensen die een Janssenvaccin wilden. Bij de uitgang konden jongeren op de foto, met wat opblaasspullen die refereren aan de vakantie. Minister De Jonge heeft op 10 november om een spoedadvies gevraagd aan de Gezondheidsraad, vanwege mogelijk afnemende bescherming door dit vaccin. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
In de Jaarbeurs werd begin juni een priknacht georganiseerd voor mensen die een Janssenvaccin wilden. Bij de uitgang konden jongeren op de foto, met wat opblaasspullen die refereren aan de vakantie. Minister De Jonge heeft op 10 november om een spoedadvies gevraagd aan de Gezondheidsraad, vanwege mogelijk afnemende bescherming door dit vaccin.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

57 duizend volwassenen halen alsnog eerste prik, grootste nieuwe opkomst in vijf weken

De opkomst voor een inenting tegen het coronavirus is vorige week iets sneller toegenomen dan in de vier weken ervoor. Zo’n 57 duizend 18-plussers, 0,4 procent van de volwassen bevolking, haalde rond de uitbreiding van de coronapas alsnog een eerste prik. Sinds half augustus vond een dergelijke stijging maar twee keer eerder plaats.

In de aanloop naar de persconferentie van vorige week dinsdag steeg het aantal dagelijkse prikken van 12- naar 22 duizend, waarna een daling inzette naar 18 duizend.

De opkomst steeg het snelst bij 18- tot en met 30-jarigen, van wie er 24 duizend een inenting haalden. In deze leeftijdsgroep is de opkomst met 71 procent relatief laag. De totale opkomst onder 18-plussers voor een eerste vaccinatie komt nu uit op 87,9 procent. 84,4 procent is volledig gevaccineerd.

845 duizend personen kregen het Janssenvaccin

In Nederland hebben naar schatting 845 duizend personen een Janssenvaccin gekregen. Minister Hugo de Jonge heeft woensdag om een spoedadvies gevraagd. Hij wil van de Gezondheidsraad weten of deze personen een extra prik nodig hebben, vanwege mogelijk afnemende bescherming door het vaccin. Janssen is gegeven aan volwassenen geboren in 1967 en 1968, een deel van het zorgpersoneel en aan (vooral) jongeren die met één prik gevaccineerd wilden zijn. Van alle vaccins is Pfizer het vaakste gegeven, in totaal zijn hiermee 18,4 miljoen prikken gezet. Hoeveel personen precies Pfizer gekregen hebben, is onbekend, omdat een deel slechts één prik kreeg.

Alleen Italië, Malta en Griekse eilanden kleuren nog groen in Europa

Nederland wijzigt met ingang van donderdag enkele reisadviezen. Het Portugese eiland Madeira, dat in de Atlantische Oceaan voor de kust van Marokko ligt, verandert als enige Europese gebied van kleur: dat gaat van groen naar geel. Reizigers vanuit gele landen moeten bij aankomst in Nederland een coronacheck laten zien.

In Europa zijn alleen Malta, de Zuid-Egeïsche eilanden en Italië – inclusief Vaticaanstad en San Marino – nog groen. Voor reizigers daarvandaan geldt geen enkele beperking.

Oekraïne en Singapore zijn door de Europese Unie van de lijst veilige landen gehaald en gaan voor Nederland daarom van geel naar oranje. Niet volledig gevaccineerde reizigers uit de twee landen moeten bij aankomst in Nederland verplicht in quarantaine. Vanaf zaterdag moeten alle reizigers – ook volledig gevaccineerde – uit deze landen tevens verplicht testen bij aankomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden