Grootste Nederlandse marineschip volgeladen met hulpgoederen naar Sint Maarten

Nederland stuurt de Karel Doorman naar Sint Maarten. Het grootste schip van de marine komt eerder terug van een oefening in de Oostzee en wordt in Den Helder twee dagen lang volgeladen met hulpgoederen. Daarna vaart het in elf dagen naar het door orkaan Irma zwaar getroffen Sint Maarten, waar het begin oktober aankomt.

De Zr. Ms. Karel Doorman. Beeld anp

Dat heeft minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) woensdagavond tijdens een persconferentie gezegd. 'Zr. Ms. Karel Doorman is een drijvende stad met een helikopterdek. Daar kan ontzettend veel in', aldus Plasterk. Plasterk keerde woensdagochtend met de delegatie van koning Willem-Alexander terug uit het Caribisch gebied. Daar bezochten ze dinsdag de eveneens getroffen eilanden Sint Eustatius en Saba. Zondag en maandag waren zij op Sint Maarten. 'We sliepen in een hotel zonder stromend water', zei Plasterk. 'De koning zat op de kamer met een emmer water en at uit een voedselpakket.'

Plasterk beschreef de verwoesting. 'Het is altijd al een eiland van arm en rijk geweest. De orkaan heeft de verschillen nog groter gemaakt. De goede huizen staan nog, de slechte zijn weggevaagd.' De meeste arme mensen zijn niet verzekerd en afhankelijk van de hulp die geboden wordt. Dat is nu nog noodhulp, maar moet straks daadwerkelijke financiële hulp worden. Hoe dat in zijn werk gaat, kon Plasterk nog niet zeggen. Vrijdag is er een grote actie rond het gironummer 5125 van het Rode Kruis. Plasterk riep Nederlanders op daar gul op te storten.

Plunderaars 'voor het hekje'

Dat de Nederlandse overheid ook na de fase van noodhulp zal bijspringen, staat vast. 'Maar we gaan geen pot met geld neerzetten, dat lijkt me naar beide kanten niet goed. We gaan met het bestuur van Sint Maarten overleggen hoe we dit gaan inrichten.' Plasterk kon berichten over 1 miljard schade niet bevestigen.

Het openbare leven op Sint Maarten ligt nog plat. Veel mensen hebben geen werk, scholen zijn dicht en blijven dat nog zeker twee weken. Verbindingen via telefoon en internet zijn nog altijd schaars. De waterproductie werkt wel, maar de distributie niet. Plasterk zei dat plunderaars 'voor het hekje worden gebracht'.

Defensie meldt dat behalve de Karel Doorman ook een geniecompagnie van honderd militairen naar Sint Maarten gaat. Zij vertrekken donderdag vanaf vliegbasis Eindhoven.

Lees verder

Sint Maarten is vrijwel alles van zijn tropische glans kwijt. Precies dat wil koning Willem-Alexander zien: de verwoestingen die orkaan Irma heeft aangericht. Hij landde maandag op het eiland.

Blaast de situatie op het autonome Sint Maarten de rol van het koninkrijk nieuw leven in? Mike Willemse, hoofdredacteur van het Antilliaans Dagblad: 'Koninkrijk kan juist nu meerwaarde tonen.'

Bijna honderd mensen kwamen zaterdag samen in het noodopvangcentrum van Sint Maarten, om te schuilen voor orkaan Jose. Dat Jose het eiland links zou laten liggen en hooguit wat flinke regen veroorzaken, wisten ze nog niet. Lees de reportage van correspondent Kees Broere. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden