Grootste kippenbedrijf veroorzaakt onacceptabele stank

De Raad van State heeft woensdag de milieuvergunning van het grootste pluimveebedrijf van Nederland ongeldig verklaard. Het bedrijf Van Deurzen in het Gelderse Groesbeek telt 300.000 kippen....

ANP

Tegen de milieuvergunning was bezwaar gemaakt door bewoners van een villapark, een sportclub, een dierenwelzijnsorganisatie en enkele omwonenden. Allen menen dat het pluimveebedrijf te grote stankoverlast veroorzaakt.

Overmatige stank
In mei 2007 verleende het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek een milieuvergunning aan het bedrijf. De Raad van State concludeert na de situatie ter plaatse te hebben beoordeeld dat inderdaad sprake is van overmatige stank. De raad vernietigt daarom de afgegeven vergunning. De gemeente moet verder de proceskosten vergoeden aan de klagende partijen.

Stichting Wakker Dier is blij met het besluit van de Raad van State. Volgens de organisatie kunnen de hele grote stallen en pluimveebedrijven zich door gebrekkige wetgeving makkelijk ontwikkelen. Dergelijke bedrijven overtreden echter stelselmatig de milieunormen, stelt Wakker Dier.

De omwonenden zijn eveneens verheugd met de uitspraak. De bezwaarmakers protesteren al jaren tegen pluimveebedrijf Van Deurzen. Tegenover Omroep Gelderland gaven ze aan dat ze schadeclaims overwegen tegen de eigenaar van het pluimveebedrijf 'omdat hij vijf jaar illegaal bezig is geweest'. De gemeente moet ook rekening houden met schadeclaims.

De gemeente liet in een reactie weten vanaf nu 'handhavend' te gaan optreden. 'Dat betekent dat de kippen weg moeten van het bedrijf', aldus een woordvoerder. Wanneer de kippen worden verwijderd, is nog niet duidelijk.

Maatregelen
De Partij voor de Dieren pleit in Kamervragen aan minister Gerda Verburg van Landbouw voor rigoureuze maatregelen. De partij wil dat de megakippenfarm binnen de kortst mogelijke termijn wordt gesloten. Ook wil de PvdD weten of het klopt dat een andere omstreden megastal, De Knorhof in Kapel-Avezaath, al voor meer dan een miljoen euro aan handhavingskosten heeft veroorzaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden