Nieuws

Grootste karavaan sinds aantreden Biden trekt richting grens VS, Mexico grijpt niet in

Een karavaan met migranten die sinds zaterdag door Mexico richting de grens met de Verenigde Staten trekt, wordt steeds groter. Volgens de organisatoren hebben zo’n vierduizend deelnemers, veelal Midden-Amerikanen, zich bij de groep aangesloten.

Stieven Ramdharie
De migrantenkaravaan verlaat Huixtla in het zuiden van Mexico. Ongeveer vierduizend deelnemers zijn op weg naar de grens met de Verenigde Staten.  Beeld AP
De migrantenkaravaan verlaat Huixtla in het zuiden van Mexico. Ongeveer vierduizend deelnemers zijn op weg naar de grens met de Verenigde Staten.Beeld AP

Het is de grootste migrantenkaravaan naar de Amerikaanse grens sinds het aantreden van president Biden. Terwijl de deelnemers in het Spaans ‘Vrijheid’ en ‘Yes, we can’ schreeuwen, treft de grenspolitie in Texas voorbereidingen om de groep tegen te houden.

De irritatie in de staat en onder Republikeinen neemt toe, omdat Mexico de groep niet tegenhoudt. Ook de regering-Biden, die wordt bekritiseerd vanwege de recordaantallen migranten die bij de grens worden aangehouden, volgt de karavaan met argusogen.

Sinds de migranten zaterdag een ME-blokkade doorbraken bij de grensstad Tapachula, trekken de mannen, vrouwen en kinderen ongehinderd door de zuidelijke staat Chiapas. In de afgelopen jaren werden soortgelijke karavanen opgebroken, mede onder druk van de regering-Trump. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard zei maandag echter dat nu ‘voorzichtig’ zal worden gehandeld. ‘Met respect voor de wet en de mensenrechten’, aldus de minister.

De Republikeinse gouverneur van Texas Greg Abbott waarschuwde dat een trek naar de Amerikaanse grens geen zin heeft. ‘Kom niet naar Texas, want je zult worden aangehouden’, aldus een woordvoerder van de staat. ‘Je zult in de gevangenis worden gestopt. We gaan niet de rode loper voor je uitleggen.’ Ook Trump liet van zich horen. ‘Hij moet gestopt worden voor hijonze grens bereikt’, aldus de oud-president over de karavaan.

Immigratiedienst opzijgeschoven

Onder de migranten bevinden zich volgens de organisatie zo’n vierhonderd kinderen en tientallen zwangere vrouwen. Zo’n tweeduizend migranten besloten zaterdag Tapachula, waar ze lang moeten wachten op een besluit over hun asielstatus, te verlaten om richting Mexico-Stad en daarna de Amerikaanse grens te trekken. De groep lijkt goed georganiseerd. Wie wilde meedoen, kon zich met een QR-code aansluiten bij de karavaan.

Agenten van de immigratiedienst in oproeruitrusting probeerde de groep nog tegen te houden, maar zij werden makkelijk opzijgeschoven door de duizenden migranten. Op beelden is te zien hoe de groep daarna weer te voet verder gaat, terwijl hij wordt nagekeken door de agenten. De karavaan trekt sindsdien langzaam door Chiapas. Om deze en andere karavanen te vertragen, hebben de autoriteiten vrachtwagenchauffeurs verboden migranten een lift te geven.

De karavanen die het afgelopen jaar door Chiapas trokken, bestonden uit slechts honderden migranten. Ze kwamen niet ver, omdat de autoriteiten en de Nationale Garde ingrepen. Onder hen waren vooral Haïtianen. Veel migranten die de komende weken de grens met de Verenigde Staten hopen te bereiken, ontvluchten het bendegeweld en de armoede in landen als El Salvador en Honduras. Ook Nicaraguanen die het bewind van president Daniel Ortega beu zijn, bevinden zich in de karavaan. ‘We hebben een president die erger is dan Hitler’, aldus de Nicaraguaanse twintiger Guzmán tegen de nieuwssite Mexico News Daily.

Crisissituatie

De migrantenkaravaan komt op een ongelukkig moment voor Biden die voortdurend fel wordt aangevallen door de Republikeinen vanwege de crisissituatie aan de grens. Biden heeft sinds zijn aantreden diverse harde immigratiemaatregelen van Trump overboord gegooid. Volgens de Republikeinen heeft dit migranten alleen maar aangemoedigd om in groten getale asiel aan te vragen bij de grens met Mexico en om illegaal de VS binnen te komen.

Gemiddeld worden de laatste tijd elke maand zo’n 200 duizend migranten aangehouden die illegaal de grens waren overgestoken. Dit is het hoogste aantal in twintig jaar. In een jaar tijd waren er 1,7 miljoen aanhoudingen, het overgrote deel sinds Biden het Witte Huis betrok. ‘De regering-Biden is nergens te bekennen bij de grens’, twitterde gouverneur Abbott woensdag. Abbott, die is uitgegroeid tot een van de grootste critici van Bidens immigratiebeleid, laat voortdurend op social media zien hoe zijn Texaanse agenten en de Nationale Garde de bewaking van de grens hebben opgevoerd.

Ook vicepresident Kamala Harris, die door Biden is belast met de aanpak van de problemen aan de grens, krijgt de volle laag. ‘Weer trekt een migrantenkaravaan naar onze grens’, twitterde het Republikeinse Congreslid Andy Biggs woensdag. ‘Al iets gehoord van Kamala?’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden