Grootste Italiaanse witteboordencrimineel Licio Gelli overleden

Licio Gelli, de voormalige grootmeester van de omstreden Italiaanse vrijmetselaarsloge Propaganda Due, is op 96-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie vandaag bekendgemaakt. Gelli stond bekend als een van de grootste wittenboordencriminelen van Italië. Zijn naam wordt in verband gebracht met talloze politieke complotten en samenzweringen.

Redactie en Reuters
Licio Gelli in 1996 Beeld epa
Licio Gelli in 1996Beeld epa

De inmiddels ontbonden Propaganda Due, oftewel Propaganda Twee (P2), was een machtige en mysterieuze club van toppolitici, zakenlieden en hoge militairen. De in 1969 opgerichte club werd in 1981 ontmaskerd en beschuldigd van samenzwering met rechts-extremisten en de maffia om met gewelddadige aanslagen de regering te destabiliseren.

In 1998 werd Gelli veroordeeld tot twaalf jaar en acht maanden gevangenisstraf wegens verduistering en samenzwering tegen de staat. De Italiaanse rechtbank achtte hem onder meer schuldig aan obstructie van de rechtsgang tijdens het onderzoek naar de bomaanslag op het station van Bologna in 1980, waarbij 85 mensen om het leven kwamen.

De mysterieuze dood van 'Gods Bankier'

Gelli is ook veroordeeld voor fraude rond de instorting van Banco Ambrosiano, een door Rooms-katholieke geestelijken gestichte privébank. De baas van die bank, Roberto Calvi, beter bekend als 'Gods Bankier' vanwege zijn nauwe banden met het Vaticaan, werd in 1982 dood aangetroffen in Londen, waar hij onder een brug aan een strop was opgehangen. In zijn jas zaten bakstenen en 15 duizend pond aan contanten.

Tot op de dag van vandaag is die verdachte dood onderwerp van talloze complottheorieën. Calvi was naar Londen gevlucht nadat hij van corruptie was beschuldigd. Ook zat de mafia achter hem aan, omdat hij geld zou hebben gestolen dat hij had moeten witwassen. Tot zijn dood was de Banco Ambrosiano de grootste privébank van Italië. Aanvankelijk werd uitgegaan van zelfmoord, maar zijn familie geloofde dit niet. Zes jaar later werd het lichaam van Calvi opgegraven en bleek dat hij wel degelijk was vermoord.

Tijdens de grote rechtszaak die volgde, legde P2-baas Gelli een verklaring af. Hij maakte de zaak nog mysterieuzer en ingewikkelder door de Poolse vakbond Solidarnosc erbij te betrekken. Volgens hem waren personen die via de Banco Ambrosiano betrokken waren bij het financieren van die bond verantwoordelijk voor de moord.

Roberto 'Gods Bankier' Calvi in 1982. Beeld afp
Roberto 'Gods Bankier' Calvi in 1982.Beeld afp

Militaire coupe

Een rechter in Rome heeft Gelli in 1995 tevens gelinkt aan een geplande militaire coup in Italië in 1970, maar die zaak werd wegens verjaring aangehouden. Verder is de P2 beschuldigd betrokkenheid bij de moord op premier Aldo Moro in 1978. De organisatie zou pogingen om de premier uit handen van de terroristische organisatie Rode Brigades te redden hebben gedwarsboomd. Moro werd uiteindelijk gedood.

Tijdens een persconferentie in 1999 zei Gelli: 'Ik ben een fascist en ik zal sterven als een fascist.'

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden