Grootste irritatiebron tijdens feestdagen: kerstmuziek

Als je tijdens de kerstperiode de radio aanzet of door de winkelstraten loopt, dan hoor je steevast bekende kerstliedjes zoals 'Jingle Bells' en 'All I Want for Christmas'. Nochtans is dat net hetgeen dat ons tijdens de feestdagen het meest irriteert: de eindeloze herhaling van kerstmuziek.

Dat blijkt althans uit een online enquête bij 507 bezoekers van de website Reisgraag.nl. 26,2 procent van hen irriteert zich tijdens de kerstperiode aan de vaak herhaalde kerstnummers. Dat is vooral het geval bij mannen.

Vrouwen storen zich daarentegen meer aan luidruchtige kerstmannen (19,7 procent) en het moeten versturen van een hele reeks kerstkaarten naar vrienden en familie (15,6 procent).

Sinterklaas
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we niet genieten van de kerstperiode, want voor velen is dat het leukste feest van het jaar. Zo verkiezen 8 op de 10 mensen Kerstmis boven Sinterklaas.

Uiteraard is de goedheiligman wel populairder bij sommige jongeren onder de 16 jaar (33,3 procent) én bij enkele 65-plussers (25,5 procent). Toch wint ook bij hen Sinterklaas helemaal niet van de kerstman.

Cadeaus
Ook opvallend is dat slechts 19,9 procent van de ondervraagden Kerstmis niet compleet vindt zonder cadeaus. Het zijn vooral vrouwen die dit vinden: 21,7 procent ten opzichte van 16,1 procent van de mannen. Hetzelfde geldt voor jongeren, met 47,1 procent van de -16-jarigen die vindt dat cadeaus absoluut noodzakelijk zijn.

Oudere mensen vinden het dus minder belangrijk, wat je ook ziet in het bestedingsbedrag: hoe ouder men is, hoe vaker men geen geld besteedt aan cadeaus. De leeftijdsgroep tussen 26 en 35 jaar besteedt daarentegen de grootste bedragen, met 25,7 procent die zelfs meer dan 100 euro uitgeeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden