Grootste injectie van Fed: 630 miljard

Het Amerikaanse stelsel van Centrale Banken, de Fed, pompt 630 miljard dollar in het financieel systeem om het geldverkeer tussen de banken op gang te houden en te voorkomen dat banken in acute geldnood komen.

Van onze verslaggever

Het vertrouwen tussen banken was gisteren weer ver te zoeken. De rente die de banken elkaar onderling rekenen, ging steil omhoog, ondanks de voorlopige redding van Fortis en hoewel alle beleggers er tot in de middag vanuit gingen dat het noodplan van de regering-Bush door het Huis van Afgevaardigden zou worden goedgekeurd.

Om te voorkomen dat banken zouden omvallen, voelde de Fed zich gedwongen om meer geld in de markt te pompen dan ooit tevoren. ‘Dit bombardement van liquiditeit zal de markten tot rust brengen en banken de tijd geven om langzaam weer vertrouwen in elkaar te krijgen’, zei een econoom tegen persbureau Bloomberg. ‘Maar de balans van de Fed explodeert.’

De leningen die de centrale banken verstrekken hebben over het algemeen een korte looptijd, meestal een week. Ze dienen alleen om de meest acute problemen te verhelpen. Een geldinjectie heeft dus altijd een tijdelijk karakter.

Cees Maas, oud-financieel directeur van ING en voorzitter van een commissie die de kredietcrisis namens de internationale banken heeft onderzocht, dringt erop aan dat centrale banken langer lopende leningen gaan verstekken, zodat banken niet elke dag opnieuw op jacht hoeven naar geld om de gaten te dichten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden