'Grootste hervorming van kabinet-Rutte' naar Kamer

De Wet werken naar vermogen (WWNV) die staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, is 'de grootste hervorming van het Kabinet-Rutte'. Dat zei De Krom vanmorgen bij de presentatie van de wet.

Paul de Krom op bezoek bij Mark Rutte tijdens de formatie.Beeld anp

Het kabinet wil met de wet meer mensen uit de uitkering helpen en gehandicapten vaker aan het werk krijgen in een 'gewone' baan, in plaats van in de sociale werkplaats. Hierom worden de bijstand, de sociale werkplaatsen en de Wajong (een uitkeringsregeling voor jong gehandicapten) grotendeels samengevoegd. Tegen de wet was veel verzet van de oppositiepartijen, omdat zo zou worden bezuinigd op de zwaksten in de samenleving.

Beschaving
Maar volgens De Krom is de wet juist een 'hervorming van de onderkant van de arbeidsmarkt', waar mensen onnodig langs de kant staan, mensen die wel kunnen werken, maar dat om uiteenlopende redenen niet doen. Hij zegt morgen in een interview met de Volkskrant: 'Is het dan een teken van beschaving om mensen thuis te laten zitten tegen een uitkering op minimumniveau en er niet meer naar om te kijken? Echt, er zijn stapels rapporten dat werk mensen uit de armoede haalt, uit de sociale uitsluiting. Dat werk mensen gevoel voor eigenwaarde geeft. Dat wil ik hiermee bereiken.'

Hoofdlijn van de hervorming is volgens De Krom dat 'wie kan werken, gaat werken'. 'Het is de hoogste tijd dat we ingrijpen, vanuit sociaal oogpunt, financieel oogpunt en economisch oogpunt.'

Werkervaringsplekken
Met werkgevers heeft De Krom afgesproken dat die de komende jaren 5000 extra werkervaringsplekken inrichten voor jongeren en werklozen met een handicap. Die extra plekken zijn volgens De Krom vooral van belang om meer kansen te bieden aan jongeren met een lichamelijke en/of geestelijke beperking die van school komen. Maar de plekken zijn ook voor oudere gehandicapten met een uitkering en onvoldoende werkervaring.

Bovendien hoopt de staatssecretaris dat de ervaringsplekken bijdragen aan een cultuuromslag in bedrijven. Werkgevers moeten volgens hem leren beter te kijken naar wat mensen wel kunnen in plaats van hun beperkingen. Hij wees erop dat straks door de vergrijzing, iedereen die kan werken hard nodig is.

Gemeenten
De Krom gaat nog een topconferentie houden met VNO-NCW en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over de nieuwe regels. Gemeenten krijgen in de WWNV een regierol in de hoop dat in de regio een totaalaanpak ontstaat met werkgevers, het onderwijs en de (jeugd)zorg.

Divosa, de vereniging van directeuren van sociale diensten van gemeenten, steunt het idee van één regeling aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Maar volgens Divosa-voorzitter René Paas is de nieuwe wet toch nog complex en hij noemt de invoering ervan per 2013 een 'monsterklus'. Hij waarschuwt de Kamer het niet ingewikkelder te maken met extra wensen en uitzonderingen.

Minimumloon
De Krom gaat morgen in het interview dieper in op hoe de wet in de praktijk in z'n werk moet gaan. 'Als mensen niet in staat zijn genoeg te produceren om het minimumloon te verdienen, dan mag de werkgever minder betalen. Die loonwaarde wordt onafhankelijk vastgesteld. Het loon wordt dan door de gemeente aangevuld. Als de loonwaarde stijgt, stijgt het loon. De gemeente kan de aanvulling ook verhogen. Na maximaal negen jaar wordt het minimumloon verdiend. Dat is een voordeel voor de werkgever: die betaalt wat de werknemer waard is. De gemeente is minder kwijt dan de uitkering. Voor de werknemer is het aantrekkelijk. Hij draait volwaardig mee. Hij krijgt altijd meer dan wanneer hij thuis zou zitten met een uitkering.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden