Grootste groeimarkt grijs gebied voor geldverschaffers

De verwoede prijsoorlog om de particulier neemt banken en verzekeraars zó in beslag, dat zij de grootste belofte voor de toekomst op die markt geheel over het hoofd zien....

'Ze hebben niet in de gaten dat wij hun grootste groeimarkt zijn', zegt Binky Berger, bestuurslid van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO). Deze belangenclub heeft onderzoek gedaan naar grijs-vijandige voorwaarden in de financiële wereld. De uitkomst mag onthutsend heten.

Neem bijvoorbeeld de bromfiets - toch het statussymbool van bejaard Nederland. En waar leggen veel verzekeraars de maximum leeftijdsgrens voor een WA-verzekering voor brommers en invalidenwagentjes? Juist: bij 65 jaar.

Fitte ouderen kunnen gaan fietsen, maar dat brengt maar vijf jaar uitkomst: daar ligt de grens veelal bij zeventig jaar, net als bij de meeste autoverzekeringen. De Rodense fietsenmaker Jakob de Jong kan erover meepraten. Na een stuk of vijftien pogingen belde hij De Telegraaf, en een dag later regende het offertes voor zijn kampeer-auto. De ANBO is met de resultaten op de koffie geweest bij de VFN (kredietverstrekkers) en bij het Verbond van Verzekeraars. 'Beide clubs hadden een open oor', aldus Berger. De VFN heeft het ANBO-onderzoek inmiddels gepubliceerd in haar ledenbulletin. Het Verbond heeft nog steeds niets van zich laten horen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden