Grootste fan van Derrick woont in het Vaticaan

Een lijk in het Vaticaan? Een nieuwe gecompliceerde intrige bij de Zwitserse garde? Zoiets moest er gaande zijn, want wat had Oberinspektor Stefan Derrick er anders te zoeken, in vermomming nog wel?...

WILLEM BEUSEKAMP

'In eerste instantie herkende hij mij niet eens', verklaarde Derrick na afloop van de pauselijke audiëntie. Dat kwam omdat 's werelds beroemdste tv-rechercheur zijn toupet had thuisgelaten. En assistent Harry was evenmin aanwezig.

Derrick (die ook weer deze week nagesynchroniseerd te horen en te zien was op de Italiaanse televisie, waar we hem aan zijn assistent hoorden vragen: Harry, nel frattempo vai a prendere la macchina?, ofwel: 'Harry, haal jij vast de auto?') verklapte verder dat de paus geen aflevering overslaat. Indien de kerkvorst in het buitenland is, laat hij elke Derrick opnemen.

Maar zoals ook de paus weet, is Derrick vorig jaar na aflevering 281 met pensioen gegaan en heet hij sindsdien weer gewoon Horst Tappert. De 75-jarige acteur heeft inmiddels een optreden achter de rug waarmee hij in het Vaticaan eveneens voor de dag kan komen. De Kardinaal heet de Duitse speelfilm, waarin Tappert de hoofdrol speelt.

Gisteren moest Tappert toegeven dat hij de paus niet helemaal eerlijk

heeft voorgelicht over zijn nieuwste project. In de film blijkt de kardinaal een kind te hebben verwekt, een scenario waarmee Tappert de

paus niet wilde lastigvallen. 'Weliswaar ben ik niet rooms-katholiek,

maar zoiets vertel je gewoon niet als je de heilige vader mag bezoeken', aldus Tappert.

Tapperts bezoek aan het Vaticaan - ruim belicht door talrijke tv-zenders - leerde de Italiaanse fans dat hij zich niet kan vinden in de strenge leer van de rk-kerk tegen anti-conceptiemiddelen, maar dat hij Johannes Paulus uitvoerig had bedankt voor diens inzet voor de wereldvrede en strijd tegen de doodstraf.

Voor alle Derrick-fans, wereldwijd, zei hij dat er nog twee speelfilms aankomen. Daarna verdwijnt Horst Tappert definitief van het scherm en trekt hij zich terug in zijn Scandinavische vakantieverblijf.

Willem Beusekamp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden