Grootste familiebedrijf van het land

Het bedrijf dat de zorgtaken voor gemeenten op zich wil nemen, zou je de grote onbekende in Nederland kunnen noemen. Toch zet het per jaar een miljard om.

Een schoonmaakbedrijf dat zich inkoopt in huisartsenposten en buurthuizen. Het lijkt een vreemde stap, maar Facilicom heeft een lange traditie van branchevervaging.


Na de oprichting als Schiedams schoonmaakbedrijf Gom liep de onderneming keer op keer voorop in een trend van schoonmaakbedrijven die naar andere sectoren overstappen. Facilicom dweilt nog altijd vloeren, maar bewaakt inmiddels ook gebouwen, maakt voor duizenden Nederlanders de lunch klaar, doet het onderhoud van kantoren, verhuurt espressomachines en biertaps aan cafés en restaurants, en heeft ook al een thuiszorgorganisatie binnen de gelederen. Facilicom verdient vooral geld door al die diensten tegelijk aan te bieden, nu dus ook aan gemeenten.


Zo is Facilicom binnen 47 jaar uitgegroeid tot een multinational met vestigingen in België, Frankrijk en Engeland en een jaaromzet van rond de 1 miljard euro. Het heeft 30 duizend mensen in dienst, van wie 20 duizend in Nederland, en is daarmee een van de grootste Nederlandse werkgevers. Eigenaar en oprichter Johan Geurts (84) staat intussen al jarenlang stabiel op de rijkenlijst van Quote en bezet met een geschat vermogen van 355 miljoen euro momenteel de 67ste plaats.


Geurts begon in 1966 in Rotterdam met de Gebouwen Onderhoud Maatschappij (Gom), een handel in schoonmaakartikelen. Al snel was hij actief in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. De uitbreidingen naar het buitenland en andere sectoren volgden gedurende de jaren zeventig. In 1979 stapte Gom in de beveiliging, catering en horecaservice. Ook werd een bouwtak aangekocht. Tegenwoordig doen verschillende Facilicom-takken ook transportservice op Schiphol, de bedrijfscatering bij ABN Amro en de beveiliging bij het Belgische ministerie van Financiën.


Een woordvoerder vertelt dat Geurts senior nog steeds bijna dagelijks op het kantoor in Schiedam te vinden is. De dagelijkse leiding is sinds 2004 officieel in handen van de schoonzoon van Geurts, Hans Gennissen, die al tientallen jaren bij Facilicom werkt. Gennissens vrouw Martine Geurts is vicevoorzitter, en ook de rest van de raad van bestuur bestaat uit familieleden.


Na jaren van groei viel in 2012 de omzet van Facilicom met 5 procent terug, de winst halveerde bijna. Veel klanten gingen over de kop of bezuinigden op ondersteunende diensten. 'Er zijn minder vierkante meters om schoon te maken, dus valt er omzet weg', schrijft Facilicom in zijn laatste jaarverslag. Daarom besloot de familie Geurts tot een reorganisatie . De kaasschaaf ging onder meer over het personeelsbestand. Als onderdeel van de reorganisatie presenteert Facilicom zich ook meer als één bedrijf voor alle diensten. Zo wordt het personeel van alle dochterondernemingen sinds dit jaar in hetzelfde Mart Visser-uniform gehesen.


Dat de winstgevendheid van het bedrijf niet alleen uit slimme overnames en het aanboren van nieuwe markten bestaat, bleek tijdens de schoonmaakstaking in 2012. Toen kwam Geurts onder vuur te liggen van de vakbond FNV Bondgenoten. Die plakte Gennissen en Geurts het predicaat schoonmaaksjeik op: miljonairs die hun geld verdienden over de ruggen van schoonmakers die binnen 90 seconden een wc moeten schoonmaken. Een woordvoerder van Facilicom wijst erop dat het bedrijf zelf ook veel initiatieven heeft ontplooid om de schoonmaakmarkt te verbeteren en daarmee de arbeidsvoorwaarden.


Ron Meyer van de FNV, die destijds de schoonmaakacties leidde, is bovenal blij dat Facilicom zijn geld nu weer probeert te verdienen door zich op een nieuwe markt te storten in plaats van te bezuinigen op personeel dat toch al te weinig tijd heeft om goed werk af te leveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden