Update

Grootste deel van 200 opgepakte betogers Zwarte Piet weer vrij

In Rotterdam zijn vanmiddag ongeveer 200 demonstranten aangehouden bij de intocht van Sinterklaas, onder wie GroenLinks-raadslid Simion Blom, de Amsterdamse advocaat Michiel Pestman en activist Jerry Afriyie. Bijna alle betogers zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Demonstratie tegen Zwarte Piet bij de intocht in Rotterdam. Beeld anp
Demonstratie tegen Zwarte Piet bij de intocht in Rotterdam.Beeld anp

In Maassluis is een man aangehouden omdat hij een mes en een kapmes bij zich had, maar deze bleek geen kwaad in de zin te hebben. De 31-jarige Pool, die ook ander gereedschap bij zich had, verklaarde dat hij op weg was naar een vriend.

De landelijk intocht van de goedheiligman in het zwaarbeveiligde Maassluis verliep verder rustig. Het evenement trok naar schatting 20.000 bezoekers, 5.000 minder dan verwacht. Burgemeester Edo Haan is tevreden. 'De intocht is helemaal goed verlopen', stelde hij vast.

In Rotterdam negeerden een groep tegenstanders van Zwarte Piet volgens de politie het demonstratieverbod. Vrijdagavond was er in de stad een noodbevel uitgevaardigd uit vrees voor de komst van demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Blom maakte daarvan deel uit.

Veel agenten uit Rotterdam waren ingezet voor de beveiliging van de intocht in Maassluis. Daardoor kon niet gelijktijdig in Maassluis en in Rotterdam of een andere gemeente in de regio Rotterdam-Rijnmond een demonstratie worden gefaciliteerd.

(Tekst loopt verder onder de foto.)

ME-busjes tijdens de voorbereidingen in Maassluis voor de intocht van Sinterklaas Beeld anp
ME-busjes tijdens de voorbereidingen in Maassluis voor de intocht van SinterklaasBeeld anp

Verzet

Diverse demonstranten hebben zich tegen hun aanhouding verzet. De agenten waren daarom genoodzaakt geweld te gebruiken, meldt de politie.
De politie bood de actievoerders bij aankomst in Rotterdam aan hen naar Maassluis te begeleiden, maar ze weigerden dat. Vervolgens toog de groep naar het Willemsplein, waar kinderen en ouders stonden te wachten op de aankomst van de goedheiligman. Daarop werden zij aangehouden.

Het Amsterdamse raadslid Blom zit vast op het politiebureau in Maassluis. Via Twitter liet hij weten: 'Groep liep kalm zonder enige manier van protest. Omsingeld en gearresteerd. Waarvoor? Voor demo die er niet was?'

De arrestanten krijgen een afdoeningsvoorstel. Die strafbeschikking is mede afhankelijk van de vraag of verzet is gepleegd bij de aanhouding. De politie verwacht dat het merendeel van de demonstranten in de loop van zaterdag op vrije voeten wordt gesteld. Een woordvoerster van Kick Out Zwarte Piet zegt echter dat veel demonstranten het schikkingsvoorstel weigeren.

Kapmes

In Maassluis trof de politie een mes aan toen ze een man fouilleerden bij een van de controleposten. Later vonden ze op het politiebureau ook een kapmes in zijn tas, evenals ander gereedschap. De man bleek echter niet onderweg te zijn naar de intocht, maar naar een vriend.

Volgens Volkskrant-verslaggeefster Marjon Bolwijn, die ter plaatse is, was er tijdens de intocht verder geen sprake van onrust. 'Ik heb geen opstootjes gezien. Er zijn veel mensen op afgekomen, maar niet zo veel als verwacht': zo'n 20 duizend in plaats van de verwachte 25 duizend. Volgens Bolwijn was het vooral in de haven druk, maar in het gebied eromheen erg rustig. 'De burgemeester vermoedt dat de vele veiligheidsmaatregelen misschien wat afschrikwekkend hebben gewerkt. Verder is hij natuurlijk opgelucht dat het goed is verlopen.'

De door zichzelf uitgeroepen 'Nieuwe Sinterklaas', Patrick Mathurin, is 's morgens wel tegengehouden door de politie. Deze Sinterklaas met donkere huidskleur mag zich niet in hetzelfde gebied als de 'echte' Sinterklaas vertonen. 'Ik kom voor een feest met liefde en vriendschap, waar iedereen blij van wordt', zei de rozendragende Sinterklaas voordat hij werd weggestuurd. 'We komen er samen wel uit.'

Sinterklaas arriveert met zijn pieten in het centrum van Maassluis. Beeld anp
Sinterklaas arriveert met zijn pieten in het centrum van Maassluis.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Vorige week deelde Patrick Mathurin rozen uit, tijdens zijn intocht in Amsterdam. Beeld anp
Vorige week deelde Patrick Mathurin rozen uit, tijdens zijn intocht in Amsterdam.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden