Grootste deel kiezers wil bezuinigingen op Defensie

Terwijl het testtoestel van de JSF net z'n eerste vluchten achter de rug heeft, vindt ruim driekwart van de kiezers dat het komende kabinet niet moet overgaan tot de aanschaf van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig. Dat blijkt uit een onderzoek van het instituut Clingendael dat vandaag wordt gepubliceerd.

In de eerste twee weken van augustus heeft de voor Nederland bestemde Joint Strike Fighter (JSF) de eerste testvluchten gemaakt in Texas. Beeld epa
In de eerste twee weken van augustus heeft de voor Nederland bestemde Joint Strike Fighter (JSF) de eerste testvluchten gemaakt in Texas.Beeld epa

De voor Nederland bestemde Joint Strike Fighter (JSF) maakte de afgelopen weken de eerste testvluchten in Texas. Volgens het ministerie van Defensie zijn die testen goed verlopen. Het ministerie was opvallend terughoudend met informatie over de testvluchten, vermoedelijk vanwege de lastige politieke situatie. Een Kamermeerderheid vindt de JSF veel te duur en wil stoppen met de ontwikkeling van het toestel, dat de opvolger moet worden van de F-16-gevechtsvliegtuigen. Minister Hillen van Defensie weigert zich terug te trekken uit het JSF-project.

Piraterij
De meeste kiezers willen dieper snijden in de toch al door bezuinigingen geplaagde krijgsmacht. Ook op militaire missies in het buitenland kan worden bezuinigd. De enige uitzondering is de bestrijding van piraterij, ter bescherming van de koopvaardij.

Met kop en schouders wordt 'opkomen voor Nederlandse economische belangen' gekozen uit de mogelijke antwoorden op de vraag 'wat zou het belangrijkste doel moeten zijn van het Nederlandse buitenlandbeleid?'.

Clingendael, het Nederlandse Instituut voor Internationale Betrekkingen, liet Maurice de Hond een representatieve steekproef uitvoeren onder vijftienhonderd kiesgerechtigden. Meer dan de helft vindt dat niet alleen de defensie-uitgaven, maar ook het budget voor ontwikkelingssamenwerking en de afdrachten aan de EU omlaag moeten.

Ontslagen
Volgens de nieuwe commandant der strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, beseft de bevolking onvoldoende welke ingrijpende maatregelen de krijgsmacht al te wachten staan. Het kabinet-Rutte besloot tot een miljard aan bezuinigingen, met als gevolg dat er 12 duizend arbeidsplaatsen verloren gaan. Middendorp: 'Wat me pijn doet, is dat in de maatschappij het beeld leeft: het is voorbij. Maar pas de komende jaren krijgen de ontslagen een gezicht. De onzekerheid onder het personeel is groot.' Naar verwachting vallen er enkele duizenden gedwongen ontslagen.

Op de vraag hoe hij de bezuinigingsdrang verklaart, antwoordde Middendorp maandag op een persbijeenkomst: 'Wat dichtbij is, raakt je het meest: zorg voor oma, onderwijs voor je dochter.' Hij noemde het voor Defensie 'moeilijk om het publiek in Nederland te bereiken'.

Minister Hans Hillen (Defensie, CDA) heeft zich keer op keer gekant tegen nieuwe bezuinigingen. Uit het Clingendael-onderzoek blijkt dat de meeste kiezers van de coalitiepartners VVD en CDA zijn mening delen. De linkse oppositiepartijen steken daar schril bij af: 87 procent van de SP-stemmers wil extra bezuinigen, bij GroenLinks en de PvdA ligt het percentage op respectievelijk 85 en 72 procent.

Stemadvies
Tijdens een recent bezoek aan de Nederlandse troepen in Afghanistan riep Middendorp hun op gebruik te maken van hun stemrecht. 'Ik wil en mag geen stemadvies geven. Maar de komende verkiezingen zijn heel belangrijk, er staat veel op het spel.'

Clingendael-onderzoeker Dick Zandee zegt vandaag in de Volkskrant dat er hoe dan ook dieper moet worden gesneden in de krijgsmacht, ook als een komend kabinet niet tot extra bezuinigingen besluit. De ex-medewerker van Defensie wijst nadrukkelijk op de voortdurend stijgende kosten van de JSF, de beoogde opvolger van de F-16.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden