Grootste coffeeshop van Nederland toch veroordeeld als 'criminele organisatie'

Het gerechtshof in Den Bosch heeft de ooit grootste coffeeshop van Nederland, Checkpoint in Terneuzen, dinsdag alsnog veroordeeld als 'criminele organisatie' die de voorwaarden van het gedoogbeleid heeft overtreden. Maar zowel het bedrijf als zijn eigenaar krijgt geen straf opgelegd omdat het huidige 'paradoxale' coffeeshopbeleid de strafbare feiten in de hand heeft gewerkt.

Coffeeshop Checkpoint in Terneuzen. Beeld ANP

'Checkpoint werd jarenlang gedoogd en gefaciliteerd door de gemeente, met medeweten van het Openbaar Ministerie', aldus het Hof. Het bedrijf kwam tot grote bloei en groeide uit tot de grootste coffeeshop van het land, met duizenden klanten per dag, hoofdzakelijk drugstoeristen uit België en Frankrijk. Om al die klanten te voorzien, schond het bedrijf de voorwaarden van het gedoogbeleid, namelijk dat een coffeeshop niet meer dan 500 gram wiet of hasj in de winkel mag hebben liggen.

Invallen

Bij invallen in 2007 en 2008 trof de politie te grote voorraden cannabis aan. 'Dat is strafbaar', aldus het Hof. 'Maar tegelijk ook niet te vermijden wanneer je een goed draaiende coffeeshop exploiteert.'

De voorzitter van het Bossche gerechtshof wees dinsdag in haar uitspraak op de 'paradoxale situatie' waarin een coffeeshop verkeert. Aan de voordeur mag de coffeeshophouder op basis van het gedoogbeleid softdrugs verkopen aan klanten. Maar aan de achterdeur, bij de inkoop van de wiet en hasj, moet hij zich inlaten met criminele telers. 'Hier ligt een taak voor de wetgever', aldus de voorzitter van het Hof.

Verdediging

De verdediging had, net als bij eerdere rechtszaken in de ellenlange juridische procedure die al sinds 2009 loopt, ingezet op het niet-ontvankelijk verklaren van het OM. Want door zo lang toe te staan dat Checkpoint zo groot kon worden, had het OM volgens de advocaat het recht op vervolging verspeeld. Eerder kwamen ook de gerechtshoven in achtereenvolgens Den Haag en Amsterdam tot dat oordeel. Maar tot twee keer toe vond de Hoge Raad die vonnissen onvoldoende gemotiveerd, waardoor de beroepszaken over moesten.

De zaak voor het Hof in Den Bosch was derhalve de derde in hoger beroep. Het Bossche gerechtshof vindt, anders dan de collega's in Den Haag en Amsterdam, dat het OM wel ontvankelijk is bij de vervolging van de coffeeshop. 'Zolang de wetgever in gebreke blijft om de achterdeurproblematiek te reguleren, moet de rechter een inhoudelijke beslissing nemen', aldus het Hof. Daarmee bedoelt het Hof dat coffeeshops aan de voordeur wel softdrugs mogen verkopen aan klanten, maar het spul aan de achterdeur niet mogen inkopen van wiettelers. De zaak-Checkpoint is van groot belang, omdat er in andere rechtszaken tegen coffeeshops vaak naar wordt verwezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden