Grootste bieb van Nederland opent de deuren

Prinses Laurentien heeft zaterdag in Amsterdam met het voorlezen van een sprookje de grootste bibliotheek van Nederland geopend. De nieuwe hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) op het Oosterdokseiland naast het Centraal Station telt dertien verdiepingen....

ANP

Prinses Laurentien, erevoorzitter van de Vereniging van Openbare Bibliotheken, las een sprookje voor aan kinderen dat speciaal voor de opening is geschreven door auteur Sieb Posthuma. Schrijfster Hella Haase sprak haar lofprijzing ‘ODE aan de OBA’ uit en ook stadsdichter Adriaan Jaeggi leverde een bijdrage ter gelegenheid van het nieuwe pronkstuk in Amsterdam.

Na de officiële openingshandelingen was het publiek welkom in de bibliotheek. Daar werden zij onder andere vermaakt met optredens van Martin Bril en Bart Chabot, die ook de aan hen gewijde tentoonstelling openden. De OBA streeft er naar in haar vlaggenschip 2 miljoen bezoekers per jaar te ontvangen.

Door de lichtheid en openheid in het nieuwe gebouw van architect Jo Coenen hoopt de OBA dat mensen er langer en vaker vertoeven. Zo heeft het pand bovenin een restaurant met uitzicht over de hele hoofdstad, een Theater van ‘t Woord met 270 plaatsen, een grote jeugdafdeling en een leescafé waar bezoekers door meer dan 2500 tijdschriften kunnen bladeren. Ook is er ruimte voor een nog te realiseren Gerard Reve Museum.

De voormalige hoofdvestiging aan de Prinsengracht, waar de Amsterdamse bibliotheek sinds 1919 was gehuisvest, was veel te klein voor de boeken en het groeiende aantal bezoekers. In het magazijn van het nieuwe pand bevindt zich 25 kilometer aan boekenplanken, genoeg capaciteit om de boekenvoorraad nog twintig jaar te laten groeien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden