Grootste bankfraudeur aller tijden heeft recht op 4,5 ton schadevergoeding

Handelaar Jérôme Kerviel werd tot drie keer toe veroordeeld wegens de grootste bankfraude aller tijden. In 2008 verspeelde hij 4,9 miljard euro van zijn werkgever Société Générale. Niettemin oordeelde het arbeidstribunaal in Parijs dinsdag dat hij 'zonder reële of serieuze grond' ontslagen is door de bank. De Société Générale moet hem nu 450 duizend euro schadevergoeding betalen. De bank noemde het vonnis 'schandalig' en gaat in hoger beroep.

Handelaar Jérôme Kerviel werd tot drie keer toe veroordeeld wegens de grootste bankfraude aller tijden. Beeld AP

Volgens het arbeidstribunaal was de Société Générale 'perfect op de hoogte' van het feit dat Kerviel onverantwoorde risico's en met de boeken knoeide om zijn verliezen te verdoezelen.

Jérôme Kerviel was een doorsneehandelaar in termijncontracten. Hij nam voor 50 miljard euro aan ongedekte posities in, veel meer dan hem was toegestaan. Uiteindelijk kostte het saneren van zijn portefeuille 4,9 miljard euro.

Publiek op hand van Kerviel

Deze feiten worden niet betwist. Maar wie was verantwoordelijk? Daniel Bouton, de toenmalige topman van de Société Générale, noemde Kerviel 'een schurk en een terrorist'. De handelaar zelf had een ander verhaal: hij zou zijn aangemoedigd door de inhalige cultuur bij de bank en zijn superieuren zouden best hebben geweten welke risico's hij nam.

De publieke opinie bleek op de hand van Kerviel. Zijn verhaal groeide al snel uit tot een antikapitalistische vertelling: hoe een eenvoudige Bretonse jongen verzeild raakte in een milieu waar hebzucht en krankzinnige risico's de gewoonste zaak van de wereld waren. De eenvoudige jongen liet zich meeslepen. Maar toen het kaartenhuis instortte werd hij door zijn bazen als zondebok aangewezen. Kerviel werd een symbool van 'dolgedraaid' kapitalisme. Hij werd gesteund door een bisschop, een communistische senator en de linkse politicus Jean-Luc Mélenchon.

Handelaar Jérôme Kerviel. Beeld AP

Eigen straatje schoonvegen

De rechter geloofde echter dat Kerviel zijn eigen straatje schoonveegde. Hij werd tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Wel werd het terugbetalen van de 4,9 miljard euro in cassatie geschrapt. Daarnaast werd de straf omgezet in elektronisch huisarrest.

Toch bleven er twijfels over de verantwoordelijkheid van de Société Générale. Een agente van de financiële politie zei 'het gevoel, en vervolgens de zekerheid te hebben gekregen dat de leidinggevenden van Jérôme Kerviel wel op de hoogte moesten zijn'. Volgens een voormalige vice-officier van justitie was het onderzoek gemanipuleerd door de bank, bleek uit een afgeluisterd telefoongesprek.

Het arbeidstribunaal in Parijs heeft nu de lezing van Kerviel gehonoreerd. Het antikapitalistische verhaal krijgt daarmee een curieus kapitalistisch staartje. Omdat hij onrechtmatig ontslagen is, heeft Kerviel volgens tribunaal met terugwerkende kracht recht op zijn bonus over 2007: 300 duizend euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden