Grootschalige fraude bij UWV

Bij de uitkeringsinstantie UWV is de afgelopen jaren op grote schaal uitkeringsgeld verduisterd door een medewerker van de dienst. Het UWV heeft daarvan aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie....

Van onze internetredactie

Het UWV heeft de fraude, die al vorig jaar aan het licht kwam, bevestigd. De medewerker is op staande voet ontslagen. Naast de werknemer zouden ook nog drie vrouwen, van buiten het instituut, bij de zaak betrokken zijn. Volgens een woordvoerder van het OM zou de verdachte voor ruim een ton hebben gefraudeerd.

Het onderzoek bij justitie is bijna afgerond, aldus de zegsman woensdag. De betrokkene wordt verdacht van verduistering in dienstbetrekking en valsheid in geschrifte. Vermoedelijk komt de zaak begin volgend jaar voor de rechter. Of alle vier verdachten moeten voorkomen, is nog niet bekend. De aangifte kwam overigens al vorig jaar augustus binnen. De woordvoerder van het OM kon niet zeggen hoe de UWV-medewerker precies te werk is gegaan.

Volgens Het Parool sluisden de UWV-medewerker en de drie handlangers het uitkeringsgeld weg via 'spookrekeningen' die op naam stonden van niet-bestaande uitkeringsgerechtigden. Ze openden daartoe tientallen bankrekeningen, waarop maandelijks uitkeringsgeld werd gestort.

De betrokken medewerker was werkzaam op het UWV-kantoor in Amsterdam-West. De interne controledienst van de uitvoerder van onder meer de WW en WAO kwam de fraude vorig jaar op het spoor. Het UWV zegt het verdwenen geld bij de fraudeurs terug te zullen vorderen.

Volgens een woordvoerster wordt er binnen het UWV nu 'nog iets scherper' gecontroleerd. 'We hebben het zelf wel ontdekt', stelde de woordvoerster. Maar volgens haar is het ontoelaatbaar dat dit soort zaken met gemeenschapsgeld kunnen plaatsvinden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden