Grootschalig project voor alternatieve biobrandstof

In Indonesië start binnenkort een project om op 1 miljoen hectare gemengde bossen bio-energie uit suikerpalmen te winnen. Eco Integration heet het suikerpalmproject....

In dit duurzame, door lokale mensen beheerde bosareaal, verspreid over het hele land, leveren de suikerpalmen evenveel energie op als de helft van Nederlandse behoefte aan gas en licht.

‘De suikerpalmen zijn samen met andere bomen en struiken aangeplant op volkomen gedegradeerde gronden en leveren honderd procent duurzame energie’, zegt bosbouwonderzoeker Willie Smits, de architect van het suikerpalmprogramma. ‘Regenwouden en landbouwgronden blijven ongemoeid’, verzekert hij.

Smits heeft een fonds opgericht dat een beursnotering zal krijgen en 300 miljoen euro moet ophalen. Het fonds zal ook in onder meer Colombia en Tanzania suikerpalmbossen gaan voorfinancieren.

Vanuit Washington laat Herman Wijffels, de directeur van de Wereldbank, door zijn secretariaat bevestigen dat hij zich per november als speciaal adviseur heeft verbonden aan dit fonds. Wijffels vertrekt in november bij de Wereldbank.

Anders dan hun olieproducerende soortgenoot in plantages leveren de suikerpalmen suiker, afkomstig uit bloeiende takken. Door de suiker via een speciale procedure af te tappen, kan het worden vergist tot ethanol. ‘Dat kan zonder bezwaar worden bijgemengd in de benzine van auto’s’, zegt Smits.

Eco Integration gaat met lokale ondernemingen in Indonesië export- en transportsystemen opzetten, onder andere met bestemming Rotterdam.

‘Vaststaat dat daar een deel van de geproduceerde duurzame bio-ethanol wordt opgewerkt om het in Europa als brandstof toe te passen’, aldus Smits.

Smits heeft een controlesysteem met satellieten opgezet dat de bossen en hun lokale gebruikers mede controleert op de door Europa verordonneerde duurzaamheid van de biobrandstoffen.

De laatste anderhalf jaar is er veel kritiek op biobrandstoffen die uit maïs, tarwe en rietsuiker worden gemaakt. Ze zouden voor een deel concurreren met landbouwgewassen en bijdragen aan de wereldvoedselcrisis.

Suikerpalmen hebben deze bezwaren niet, zegt Smits. ‘Ze groeien bij uitstek op geërodeerde hellingen en gedijen vooral in harmonie met gewassen als bamboe, vanille, bananen en vijgen. De suikerpalm verbruikt weinig water, vergt geen kunstmest en is zes keer zo productief als rietsuiker.’

Eerdaags begint de aanplant van gemengde bossen met suikerpalmen in Colombia.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden