Grootschalig onderzoek naar chlamydia onder jongeren

In het najaar begint een grootschalig onderzoek naar chlamydia onder jongeren. In de regio’s Amsterdam, Rotterdam en in de buurt van Heerlen zullen alle 315.000 jongeren van 16 tot 29 jaar, vrouwen en mannen, per brief worden uitgenodigd een test te doen op chlamydia....

De onderzoekorganisatie ZonMW heeft de komende drie jaar 6,6 miljoen euro uitgetrokken voor het screeningsproject. Het lijkt wat grootschaligheid betreft veel op de landelijke screening naar het voorkomen van borst- en baarmoederhalskanker.

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Jaarlijks raken er naar schatting 60.000 mensen besmet met de chlamydiabacterie. Dat aantal stijgt jaarlijks flink.

Complicaties
De kans op infectie bij seksueel contact is 50 procent, veel hoger dan bijvoorbeeld hiv. In het begin geeft een besmetting meestal weinig last, veel mensen genezen spontaan. Meer dan de helft van de geïnfecteerden weet dan ook niet dat ze de bacterie bij zich hebben. Intussen dragen ze dat wel over.

Op den duur kan een besmetting tot complicaties leiden, vooral bij vrouwen. Naar schatting duizend vrouwen per jaar worden onvruchtbaar door een besmetting met chlamydia.

De bacterie waart vooral rond onder jongeren. Zij zijn meer dan gemiddeld seksueel actief en hebben meer wisselende contacten.

2,3 procent besmet
Uit kleinschalige onderzoeken blijkt dat 2,3 procent van de Nederlanders besmet is met de chlamydiabacterie. In landelijke gebieden is dat de helft, in grote steden als Amsterdam het dubbele.

Het onderzoek dat het najaar gaat beginnen moet de besmetting bij jongeren in kaart brengen. Eerst in drie geselecteerd gebieden. Vervolgens als alles naar wens verloopt, kan over zo’n drie jaar worden besloten alle jongeren in Nederland te screenen.

Geïnfecteerden kunnen worden behandeld met simpele antibiotica. Screening moet op den duur resulteren in een drastische daling van het aantal infecties en complicaties bij vrouwen.

In het zaterdagkatern Kennis meer over dit onderwerp.

\N Beeld
\N
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden