Grootschalig dna-onderzoek om moordenaar Nicky Verstappen eindelijk te vinden

Politie en justitie gaan een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek houden onder vijftienduizend mannen in 'de regio Limburg' in een ultieme poging de dader te vinden die negentien jaar geleden de 11-jarige Nicky Verstappen op de Brunssummerheide heeft gedood. Dat heeft de Maastrichtse hoofdofficier van justitie Roger Bos dinsdag bekendgemaakt.

In het Limburgse Heibloem wordt Nicky Verstappen in 2004 herdacht. Nicky verdween tijdens een jeugdkamp en werd later vermoord terug gevonden. Beeld anp

'Ook als de verdachte zelf geen dna afgeeft, kunnen we met zo'n verwantschapsonderzoek toch bij hem uitkomen via zoons, vaders, broers of neven', aldus Bos. 'Het is een ingrijpend middel, maar de laatste reële mogelijkheid om tot een oplossing te komen.'

Nicky Verstappen uit Heibloem verdween op 10 augustus 1998 tijdens een jeugdkamp in Brunssum. Anderhalve dag later werd zijn lichaam teruggevonden in een dennenbosje op 1.200 meter van het jeugdkamp. In de loop van de jaren zijn er meerdere verdachten geweest, maar de zaak is nooit opgelost.

De Limburgse politiechef Gery Veldhuis zei op een persconferentie dat sinds vier jaar een nieuw politieteam het hele onderzoeksdossier heeft gedigitaliseerd en dat nader onder de loep heeft genomen. Door verbeterde dna-technieken is in 2015 een duidelijk dna-spoor op het lichaam van Nicky veiliggesteld dat afkomstig lijkt van de dader.

Eerdere dna-onderzoeken hebben niets opgeleverd, behalve dat verdachten konden worden uitgesloten. Sinds 2012 is het wettelijk mogelijk ook dna-verwantschapsonderzoek te doen. Hoofdofficier Bos hoopt met het grootschalige verwantschapsonderzoek in de mannelijke lijn een doorbraak te bewerkstelligen. 'Ik zou me als dader ernstig zorgen maken', aldus Bos. 'Dit is de ultieme stap die we kunnen zetten.'

Welke mannen allemaal zullen worden opgeroepen voor het dna-onderzoek is nog niet bekend. Het zal waarschijnlijk in het najaar plaatsvinden. Eerder leidde een grootschalig verwantschapsonderzoek onder achtduizend mannen tot een doorbraak in de zaak-Marianne Vaatstra. Jasper S., een boer die op 2,5 kilometer van de plaats delict woonde, werd in november 2012 opgepakt. Hij bekende de verkrachting en moord en werd tot 18 jaar cel veroordeeld.

Gery Veldhuis, Politiechef Eenheid Limburg. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden