Grootmeester van de sciencefiction wilde de toekomst voorkomen

Hij werd vaak in één adem genoemd met George Orwell. Van zijn boeken zijn ook enkele verfilmingen beroemd geworden.

Het fameuze boek Fahrenheit 451 van Richard Bradbury wordt vaak in één adem genoemd met 1984 van George Orwell. Beide boeken verschenen ongeveer in dezelfde naoorlogse periode. Het thema van angst voor een toekomst onder een meedogenloze dictatuur is hetzelfde.


Volgens sommigen is ook de schrijfstijl te vergelijken. De Amerikaan Bradbury en de Brit Orwell wilden ook allebei een politieke verklaring afleggen die tot op de dag van vandaag actueel is. Michael Moore pikte voor zijn film Fahrenheit 9/11 in 2004 zelfs gedeeltelijk de titel van het boek, overigens tot ongenoegen van Bradbury.


De sciencefictionauteur Bradbury - volgens velen een van de allergrootsten in het genre - overleed afgelopen dinsdag op 91-jarige leeftijd in Californië, ruim 62 jaar na Orwell.


Fahrenheit 451 verscheen in 1953 (vier jaar na 1984) en speelt zich af in een toekomstige wereld waarin boeken zijn verbannen en niemand meer kritiek mag hebben. De hoofdpersoon is een brandweerman wiens enige taak het is boeken te verbranden. De titel refereert aan de temperatuur waarbij boekpapier vlam vat en verbrandt: 451 graden Fahrenheit of 233 graden Celsius. Het boek werd in 1966 verfilmd door François Truffaut met Oskar Werner in de hoofdrol. In 2005 werd er een nieuwe film van gemaakt.


Behalve Fahrenheit 451 schreef Bradbury nog vijfhonderd werken in de categorieën sciencefiction, horror, misdaad en zelfs humor. Zijn andere bekende werk was de serie The Martian Chronicles uit 1950 over een groep mensen die de aarde ontvlucht en een kolonie van beschaafde mensen vernietigt op Mars. Het is een satire over racisme, kapitalisme en supermachten.


Bradbury verklaarde als auteur de toekomst niet te willen voorspellen, maar te willen voorkomen. In een interview met The New York Times verklaarde Bradbury : 'Of het nu gaat over het koloniseren van de ruimte, het herbouwen van steden of het oplossen van welk probleem dan ook: we moeten ons de toekomst voor de geest halen. Inclusief alle technologie die daarvoor nodig is.' Ander bekende boeken van Bradbury zijn Dandelion Wine, I Sing the Body Electric en From the Dust Returned.


De e-reader had Bradbury niet voorzien, maar hij vond het internet een grote bedreiging: 'oplichterij die ons door computerbedrijven door de strot wordt geduwd'.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.