Grootmeester Orde van Malta overleden

Fra Andrew Bertie, de grootmeester van de Maltezer Orde, is donderdagnacht overleden in Rome overleden. Hij was 78 jaar. De in Londen geboren Bertie, afkomstig uit het Schotse koningshuis Stuart, stond sinds 1988 aan het hoofd van de katholieke orde.

De orde geeft humanitaire en medische hulp en doet aan liefdadigheidsprojecten in conflictgebieden en arme landen. Ze telt 12.500 leden en ruim 93 duizend vrijwilligers. Van Bertie wordt gezegd dat hij erin is geslaagd de orde te moderniseren en het aantal leden te laten groeien. Hij werd lid van de orde in 1956. Eerder werkte hij als financiëel journalist en gaf hij taalles.

Om in aanmerking tot komen voor het grootmeesterschap van de orde moet de familie van de kandidaat zowel aan moeders- als aan vaderskant ten minste tweehonderd jaar van adel zijn.

Hospitaalbroeders
De orde bestaat sinds 1048 en heet officieel de Soevereine en Militaire Orde van Malta. Ze komt voort uit de Johannieter Orde, gesticht door de hospitaalbroeders van Johannes de Doper. De broeders waren van oorsprong kooplieden uit het Italiaanse Amalfi. Zij kregen in 1048 de toestemming van de sultan van Egypte om in Jeruzalem een kerk, een ziekenhuis en een herberg voor pelgrims te bouwen. Toen in 1096 de kruistochten begonnen, groeide de groep uit tot een militair-religieuze organisatie. De broeders kregen een verregaande autonomie en werden snel welvarend, mede door allerlei schenkingen. Naast de priesters en de broeders waren er de ridders die de pelgrims naar het Heilige Land tegen de moslims beschermden.

De Ottomaanse sultans verjoegen in de eeuwen daarna de Johannieters uit Palestina en dreven hen steeds verder westelijk, van Cyprus naar Rhodos en vervolgens naar Malta. Toen keizer Karel V hen in 1530 de eilanden Malta Gozo en Comino schonk, noemden de Johannieters zich daarna Maltezer ridders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden